Search

Elita politica nu a onorat pe studentii bacauani

Nici primarul orasului, nici prefectul si nici presedintele Consiliului Judetean nu au catidicsit sa onoreze deschiderea anului universitar bacauan. Elita politica bacauana si-a trimis esalonul doi sa-i reprezinte. 

 

Un aer de eleganta sobra la Universitatea de stat „Vasile Alecsandri” si o ambianta de retinere si, parca, de dezamagire, la Universitatea particulara „George Bacovia” au fost, in cateva cuvinte, caracteristicile acestui debut de an universitar la cele doua institutii de invatamant superior din Bacau.

Daca rectorul de la „Vasile Alecsandri”, Valentin Nedeff, confirmand si statul sau de inginer s-a lansat, in discursul sau, la prezentarea de date si cifre care sa ilustreze, convingator, activitatea sustinuta a universitatii, prin multiple programe, prof. Tatiana Puiu, rectorul de la „G. Bacovia” a avut doat un mic speech intr-o perfecta limba de lemn : „E necesar sa luptati, sa luptati pentru a deveni ceea ce considerati ca e necesar sa deveniti”, „Fac un apel la continuarea acturlui educational”, etc.

Lucrurile sunt explicabile prin aceea ca daca la institutia de stat s-au ocupat aproape toate locurile – 2130 de studenti, 1400 la licenta, restul al masterat si doctorat (la „V. Alecsandri” se da doctorat numai la „inginerie”), la universitatea particulara studentii au fost interesati, cu precadere de facultatea de drept, partial de „management” si „economia si administratarea afacerilor”. Restul facultatilor au ramas fara studenti –  Facultatea de administratie publica a ramas, aproape, fara cursanti chiar dupa anul I. Viitorul Universitatii „G. Bacovia”, dupa 21 de ani de la infiintare, pare sumbru, in conditiile in care tot mai putini elevi reusesc sa ia bacalaureatul si, mai ales, a crizei economice persistente – un an universitar costa la „G. Bacovia” in medie 2500 de lei.

In rest, sa amintim gestul laudabil al Bancii Romane de Dezvoltare care a acordat zeci de burse studentilor merituosi de la ambele universitati, sala arhiplina de la „V. Alecsandri” si cea, medie de la amfiteatrul „Bacovian”. Si discursurile foarte plate ale invitatilor care, fara imaginatie si talent retoric, au reprodus cliseele de rigoare sortite momentului si locului.

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *