Search

Holocaustul comemorat si la Bacau

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau va marca maine, 9 octombrie 2012, Ziua Nationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Evenimentul se va desfasura la Centrul „American Corner Bacau”, incepand cu ora 14.00, fiind organizat in colaborare cu Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacau si cu Colegiul National de Arta „George Apostu” Bacau.

La el vor participa 30 de elevi din clasele a X-a, a XI-a si a XII-a, de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacau, coordonati de prof. Oana-Madalina Cruceanu, prof. Tatiana Mocanu, prof. Raluca Calinescu si prof. Elena Frunza, precum si elevi ai Colegiului National de Arta „George Apostu”, insotiti de prof. Loredana Bilc.

De asemenea, la activitate sunt invitati si reprezentanti ai Comunitatii Evreilor din Bacau, care vor face o scurta prezentare a evolutiei comunitatii evreiesti in spatiul romanesc, din perspectiva istorica, economica, sociala, politica, dar si a modulului in care viata comunitara evreiasca s-a reflectat in cultura romaneasca. Este de notorietate faptul ca de-a lungul timpului, comunitatea mozaica din Bacau a avut o contributie importanta la modernizarea orasului de pe Bistrita.

In acest context accentul va fi pus cu preponderenta pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanitatii din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire, si societatea romanesca in timpul celui de al doilea razboi mondial.

Cu aceasta ocazie va fi vizionat si filmul documentar „Black Sunday”, realizat de Mihnea Chelariu si de Casa de productie „Princess Media”, care reflecta evenimentele din timpul Pogromului de la Iasi.

Workshop-ul isi propune sensibilizarea tinerilor, cu privire la problematica discriminarii si la dezvoltarea unor valori si atitudini civice, precum: acceptarea diversitatii etnice, respectul reciproc si empatia, dar si cu privire la sentimentul identitatii, apartenentei etnice si la responsabilitatea civica. De asemenea urmarim ca elevii nostri sa cunoasca trecutul recent, adevarul istoric si sa invete astfel cum sa se pozitiioneze in mod corect, fata de acesta.”, ne-a declarat prof. Oana-Madalina Cruceanu.

Este binecunoscut faptul ca, incepând cu anul 2004, la Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, functionează un centru educational pentru studierea Holocaustului.

De curand, cu ocazia trecerii Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania – „Elie Wiesel”, din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, in coordonarea primului ministru, prin Cancelaria primului ministru, directorului Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, prof. Gabriel Stan, i-a fost reconfirmata calitatea de membru al „Comitetului pentru programe educationale ti parteneriate cu institutii academice”, care functioneaza pe langă acesta.

Spre exemplu, în acest an scolar, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, va organiza in parteneriat cu Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania – „Elie Wiesel”, la Bacau si la Iasi, programul de formare continua, acreditat de Ministerul Educatiei, “Holocaust, combaterea rasismului si discriminarii”, destinat profesorilor de stiinte socio-umane si dirigintilor din invatamantul preuniversitar si purtător a  25 de credite profesionale transferabile.

„Activitatea este dedicata comemorarii Holocaustului din Romania. Temele puse in dezbatere vor face referire la combaterea discrimnarii, promovarea respectului si a intelegerii reciproce, dar  si la universalitatea  umanismului.

Din nefericire, intoleranta, ura rasiala, xenofobia si antisemitismul se manifesta inca, in lume. De aceea, mai ales tanara generatie, trebuie sa fie educata in spiritul promovarii tolerantei si a bunei intelegeri. Noi toti trebuie sa cunoastem trecutul, pentru ca acest eveniment tragic, Holocaustul, sa nu se mai repete.”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

Gabriel POP

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

5 thoughts on “Holocaustul comemorat si la Bacau

 1. mikidutza

  Cat a profitat stan asta de pe urma holocaustului produs de noi , romanii, inexistent in romania….numai el stie! Au murit in deportari,lagare, inchisori si romani , si evrei si alte neamuri. Doar pentru ei ne facem mari probleme….fiindca stapanesc lumea bancara, economico…. si nu numai, restul …apa de ploaie!O apa si-un pamant!

  Reply
  1. Gabriel Pop Post author

   Comentariul dv. cuprinde mai multe paliere de discutie – A. ceea ce face dl Stan la CCD este in masura sa aprecieze profesorii din Bacau (daca ei au vreo parere in aceasta chestiune trebuie sa si-o spuna in mod pertinent) B. Refuzul de a admite ca a existat un Holocaust in Romania este riscant – cel putin Pogromul de la Iasi din iunie 1941 este un fapt care nu mai poate fi pus la indoiala C. in ceea ce pirveste stapanirea lumii discutia este mai complexa

   Reply
   1. mikidutza

    A. Pe romanii morti in Karaganda si in Dombas,in Tatra, deportatii din Basarabia si in Siberia nu-i pomeneste nenea asta? Carnea de tun romaneasca de pe toate fronturile….. miile de „disparuti” in constructiile socialismului… = Pogromuri ce trebuie ignorate? B. Sa ii fereasca D-zeu pe profii bacauani sa carcoteasca….adio credite, cursuri, te tine minte politichia si te desfiinteaza… C. Marionete am fost …marionete …ramanem…complex…nu-i asa?

    Reply
   2. prostana de bacau

    …profii sunt in masura sau ceea ce face ala se apreciaza singura…???.Ca sucita-i topica asta, acorda-s-ar cumva!!!

    Reply
 2. Sandeep

  Imi pare rau, nu-mi pot da cu parerea derpse locatie, personaje, etc., insa unele detalii ma nedumeresc De regula, de 1 mai este cald si frumos, vremea este chiar placuta, insa multe personaje apar destul de bine infofolite Un barbat cu mustata poarta chiar o haina cu guler de blana. In fotografia din fata bisericii se vede si un pom complet infrunzit, ceea ce ar trebui sa ne dea de inteles ca vremea era destul de placuta, insa unii poarta haine groase Bietii de ei , cred ca erau leoarca de transpiratie, dar poate se gandeau ca viata e plina de surprize sovietice si poti orcind ajunge in Siberia tatucului , asa ca e bine sa fii prevazator

  Reply

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *