Search

O carte cu Ilie Boca

„Sa fii contemporan cu un mare artist e un adevarat privilegiu. O bucurie pe care traind-o, simti nevoia sa o imparti cu ceilalti”, spune in prefata noii sale cartii Carmen Mihalache. O bucurie atat de mare incat eseista, jurnalista si directoarea revistei Ateneu aduce pentru cititori a doua carte despre marele pictor bacauan. Lansarea va avea loc maine, 17 octombrie, la Muzeul de Arta, de la ora 16.00  (str. N.Titulescu)

 

Cu o misterioasa „logica de femeie” (carte aparuta in 1999) si cu un apetit deosebit pentru conversatie culta (si nu numai!), Carmen Mihalache, (re)descopera pentru noi, cei grabiti si traitori in cotidianul grabit si cenusiu, valorile care ne sunt contemporane, domenii ale culturii, teatrul sau arta plastica, pentru care nu mai avem suficienta forta pentru a le gusta.

In 2002, aparea volumul „Magia amintirii – convorbiri cu Ile Boca”, in care singurul cronicar de teatru din Bacau ne aducea sub ochi, un original volum de dialoguri cu pictorul Ilie Boca, figura remarcabila a culturii bacauane si a tinutului moldav. Artistul plastic se confesa, la implinirea a 65 de ani, despre inceputuri sale in arta, despre magistri sai, despre marii prieteni, despre criticii de arta, despre spatiul bacauan, despre rostul artei. Din pacate cartea suferea tocmai la tinuta grafica – picturile care aveau menirea a ilstra vorbele artistului erau sterse, pe un fond alb-negru cetos.

Noul volum, este o carte-album, aparut in conditii grafice deosebite laEditura Corgal Press (in 200 de exemplare), aduce o reparatie morala pentru arta pictorului bacauan. Dar asta reprezinta doar o fateta a volumului „Carte cu Ile Boca”. Cu un titlu simplu, cartea prezinta o plurivalenta sugestiva: un dialog cu un intelept, poezii inchinate maestrului Boca si expresive cronici ale marilor critici de arta romani, de la Ion Frunzetti la Pavel Susara. De subliniat ca: „a fost dorinta lui Ilie de a continua dialogul„, ne spune Carmen Mihalache.

Deliciul carti il constituie, fara indoiala, vorbele inteleptului Boca. Putem da exemple nenumarate (cartea in ansamblu este, de altfel, un exemplu). Ne oprim la un pasaj despre om: „Omul este amintirea cea mai puternica. de o persoana te legi afectiv, comunici cu ea. Intr-un fel te ocupi de o pata de culoare, ii cauti valente plastice, si altfel te apropii de un om fata de care ai sentimente si vrei sa-i reconstitui chipul, sa i-l reconstruiesti pe panza. Am fost preocupat tot timpul de diversitatea fizionomiilor umane, mi-am facut schite in tot felul de imprejurari, si apoi le-am prelucrat in atelier”.

G. Pop

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *