Search

O casa de sec.XIX sau intre minciuna si adevar sta o hartie

Destinul unei case este infinit mai greu de descifrat decat soarta unui om. Chiar si intr-un oras lipsit de monumente istorice ca Bacaul, multe case vechi au avut o istorie agitata, care a trecut obligatoriu, prin nationalizarea fortata din anii 50. De aici, a inceput calvarul. Si pentru oameni si pentru case.

 

Multe  cladiri particulare dinRomaniaau avut de suferit dupa nationalizarea inceputa in 1948. Evident ca si inBacauistoria a suferit aceeasi fractura: case impunatoare au fost nevoite sa plateasca tribut nepasarii, inculturii, dispretului. Casa Sterian, Casa Alecsandri, Casa Antonescu, sunt exemple perfecte (amintim doar cateva din casele considerate monumente istorice). Altele, pe alocuri, au avut un dram de noroc cum ar fi Casa Cancicov sau Casa Bacovia.

Vom diseca odiseea altei case care are legatura sa istorica – macar prin afiliatia numelui fostului regent al Regelui Mihai, Gheorghe Buzdugan. Casa care se gaseste in plin scandal si proces intre fostii si actualii proprietari. Construita in 1877, casa de pe str. Oituz 32 (vis a vis de RMB), de catre familia Buzdugan, este locuita de acestia pana, se pare, in 1931, cand, locuinta este vanduta altcuiva. In 1954, este nationalizata sub pretextul neplatirii unor taxe si casa, in deceniile urmatoare are un lent de degradare. Dupa Revolutie, casa ajunge in proprietatea S.C. TERMLOC (ca si Casa Sterian), de unde cumparata in 2002, de catre Corneliu Balan – doar casa, pentru ca terenul este in propietate publica.

La putin timp dupa cumparare apar in scena urmasii familiei Buzdugan – prin reprezentantul lor un avocat din Bucuresti – care revendica vastul teren din jurul locuintei (inclusiv de sub casa, si mai apoi chiar cladirea). De precizat doua chestiuni: 1. ca urmasii familei Buzdugan locuiesc in Franta, sunt in varsta si nu au mai revenit inRomaniade multe decenii si 2. in povestea plina de procese din ultimii ani este implicata si Primaria Bacau.

De fapt, de ce ne ocupam de acest caz, care pare unul din multele  cazuri de scandal in chestiunea retrocedarilor? Intrebarea contine doua raspunsuri: pentru ceea ce reprezinta, acum, cladirea si pentru pozitia dubioasa a Primariei.

Casa de pe  str. Oituz 32 reprezinta, in interior, o foarte placuta supriza culturala. Este meritul lui Gheorghe Frantz, “cetatean al artelor frumoase”, cum se autointituleaza. Sa-i dam cuvantul acestui pictor, elev al maestrului Gh. Velea: “ Am reusit sa cumpar, in 2002, o parte din casa. Chiar inainte de a o cumpara, gandisem un proiect pe care l-am realizat, apoi, grafic si efectiv: am transformat spatiul initial dintr-unul de 110 mp la sol, intr-unul etajat, de 245 mp, prin realizarea unui etaj mansarda, cu un palier intermediar si scara interioara. Am modificat aspectul in toate componentele sale, atat decorative cat si interiroare – scara interioara cu pavement, usi din lemn masiv, pereti cu caramida naturala patinata medieval, grinzi decorative din lemn vechi conservat”. Casa are acum toate utilitatile moderne specifice unei galerii. Ca omagiu elevul a denumit locatia dupa numele profesurului iubit: “Galeriile Velea”. Trebuie adaugat ca s-au realizat lucrari de consolidare a cladirii supravegheate Zveghintev. Cert este ca cladirea ar fi fost o ruina astazi, daca munca de restaurare nu ar fi salvat-o – aici au fost multe expozitii de arta plastica si lansare de carte.

A intra in stufarisul increngaturii familiei Buzdugan – multi membrii, multe nume asemanatoare -, a incerca sa intelegi puzderia de acte, de procese incepute in urma cu cinci ani, iti trebuie multe lighene de apa rece.

In mod curios  proprietarii Corneliu Balan si Gherghe Frantz au facut o adevarata cercetare de detectivi, au observat pe cont propriu ca partea adversa nu are acte doveditoare, dupa 1931, si totusi Justitia a inclinat, dupa procese si recursuri spre familia Buzdugan. Avocatul acestora Gabriel Ionescu a fost concis si cinic: “Sa vedem ce spune justitia in continuare. Am castigat terenul, acum vrem casa. Domnii Balan si Frantz v-au aratat acte? Veniti la proces sa vedeti cum decurge”.

Casa de avocati “G. Ionescu” a castigat terenul din jurul casei si de sub casa (nu mai putin decat 3.000 de metri patrati) intr-un proces cu Primaria Bacau. “Am constatat cu stupoare ca Primaria Bacau, in calitate de parata, si avand acces la toate documentele privind acest teren, nu si-a construit o aparare credibila si a trecut sub tacere existenta pe acel teren a imobilului nostru. Pe schitele terenului nu figura, banuim noi, intentionat casa noastra. Desi am facut plangere scrisa (interventie in proces la Curtea de apel) in cateva zile, in loc de raspuns de la Primarie, am primit un control fiscal la firma noastra, ca sa se stie cine e seful si sa ne cumintim”, spune Gheorghe Frantz. Primaria Bacau pur si simplu nu a fost prezenta la procese!

Mai precis,  Gh. Frantz il invinuieste pe secretarul Primariei Bacau, Ovidiu Popovici  de conspiratie impotriva proprietarilor din 2002 a cladirii.  Lucrul este respins cu vehementa de secretarul primariei: “Cum poate sa afirme asa ceva? Daca o spune public il dau in judecata. Nu am fost prezenti pentru ca Primaria are foarte multe cazuri, circa 20-30 pe zi, si nu mai stim cum se ne impartim”.

Povestea continua cu surprize

In aceasta situatie limita, Corneliu Balan si Gheorghe Frantz au solicitat de la Arhivele Statului din Bacau si Bucuresti (si pe care le-au obtinut) documente clare, pe care reclamantii din motive cunoscute, doar de ei, le-au ascuns. “Din aceste documente se clarifica faptul ca reclamantii nu sunt indreptatiti la masuri reparatorii nefiind mostenitorii legali fata de Certificatul de mostenitori adusi in instanta”, spune Corneliu Balan.

Un proces de revizuire in lumina noilor documente obtinute de la Arhivele Statului incepe luni, 22 octombrie, la Tribunalul Bacau.

Ca sa fim patetici, nu stim daca dreptul la proprietate este in proces cu dreptul la cultura. Sa speram ca inante ca Themis, zeita justitiei, sa  aiba balanta dezechilibrata, ar trebui ca Primaria sa se implice mai serios in apararea patrimoniului urban.

Gabriel Pop

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *