Search

Kalmuski a scris un roman in care „ne plangem de mila”

Atmosfera de scortoasa oficialitate la lansarea ultimului roman de Doru Kalmuski „Spre Vest prin Nord Est”. Locul de prezentare a volumului a fost Universitatea particulara „George Bacovia”, spatiu ales uneori pentru evenimente intelectuale, insa desavarsit antiintelectual prin atitudine si interesare.

 

In afara de amfitrionul prof. dr. Stefan Munteanu nimeni din colectivul de cadre didactice nu a parut interesat de intamplarea literara. Au fost prezenti, insa, o seama de intelectuali bacauani, majoritatea iesiti iesiti la pensie si multi studenti care au fost obligati-politicosi-plictisiti de chestiune. Fireste, in final, nici un tanar nu a fost interesat sa puna o intrebare.

In aceste conditii, doar presedintele filialei bacauane a Uniunii Scriitorilor, Calistrat Costin, a mai incalzit atmosfera, foarte austera din toate punctele de vedere. Marius Manta a abordat pretentios, uitand de locul in care se afla (ex. „diferenta specifica care frizeaza constiinta” etc), Gheorghe Neagu a vorbit de personaje vetuste ‘Roller si Cernisevschi”, o alta doamna profesor despre romanul realist contrazicandu-l pe arghilofilul Costin care se plangea de lipsa romantismului!

Autorul a tinut un speech scurt, de fundamentalism ortodox: „Aceasta carte porneste de la Geneza 3. Dumnezeu incearca mereu sa purifice lumea, prin Potop, venirea lui Isus, insa nu reuseste. Mai sunt momente de cumpana prin ivirea pe lume a unui Darwin, asemanator diavolului” etc.

Pe scurt, tema romanului  „Spre Vest prin Nord Est” este vesnica teroare pe care au exercitat-o strainii asupra sarmanului popor roman „nascut crestin”, macar prin comportament moral, si suspus stricaciunii in contatct cu strainatatea.Ex. :” Suntem ce au facut altii din noi. Ne-au injectat tot felul de otravuri, ca la pui. Si ce-am ajuns? Nici indeajuns de rai ca sa fim temuti, nici buni ca sa ne zugraveasca in biserica”. Conspiratie, sfinti, biserica, Isus, firea romanilor, dezavantajele istoriei etc.. Toate acestea formeaza elementele cartii.

In acest timp, la radio se anunta ca Romania pierde sapte miliarde de euro venite, gratis, de la Uniunea Europeana pentru ca, fondurile accesate, foarte putine, sunt si acelea fraudate.

G. Pop

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *