Search

Bacovia, prizonierul din turn

Eugen Sendrea are meritul, singular, de a cunoaste istoria judetului Bacau, ca nimeni altul. Specialist in probleme de patrimoni, a reusit sa salveze, prin prestanta munci sale zeci de monumente istorice, pe alte zeci reusind sa le restaureze si sa le conserve. A scris peste 5.000 de articole publicate in reviste si ziare locale si nationale, a realizat filme de scurt metraj, a scris multe carti ce au la baza o singura idee – cunoasterea istoriei tinuturilor bacauane.  In 2008, Eugen Sendrea a primit titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Bacau

Va prezentam un fragment din cartea lui Eugen Sendrea –  „Istoria necunoscuta a Bacaului”, vol. II, Editura Vicovia, 2011

 

Bacovia, prizonierul din turn

In 1894 “Comuna Bacau” avea 15.000 de suflete si un venit annual de 400.000 de lei. Se dau in functiune scolile de baieti nr.1 si 2 si se lucra de zor la bulevardul “I.S. Sturza”. De la gara pana la biserica “Sf. Imparati”, exista ici si colo, cate o casuta pierduta in gradini intinse, cu pomi si zarzavat. Pe strazile unde inca praful abia era domolit cu apa de omul primariei, “balalau”, puteai intalni personalitatile vremii: Costache radu, Gheroghe Manoliu,Ilie Racovita,LeonSachelari, gheroghe Sturza, Gherorghe raileanu. Acestia se salutau grav, ridicandu-si ceremonios palariile cat mai sus. Printer multimea pestrita de pe Starada Mare, se strecura si elevul Vasiliu D. Gheorghe, absolventul cu certificatul nr. 214 din 1 iulie 1894 al “claselor invatatorului primar urban”. La 25 august el este inscris la gimnaziul “Principele Ferdinand”. Era unul din cei 150 de scolari care urmau primul an la acest gimnaziu.

Vasiliu D.Gheorghe, viitorul George Bacovia, la 5 septembrie a implinit 13 ani, la inceperea anului scolar fiind repartizat in “clasa I ordinara” fiind coleg cu doi “viitori celebri”, Grigore Tabacaru si Aroneanu Herscu. Avea sa aiba profesori de prestigiu: I. Chivu la romana, P. Topliceanu la latina, B. Botez la istorie, N. Corivan la matematici, iar la franceza un poet la moda, Grigore Grandea.

A inceput scoala, dar tanarul Vasiliu n-avea chef de lectii. Lalatinaa luat un patru si un trei la geografie. De ce? Vasiliu Gheorghe era un visitor. Chiulea. Cutreiera Bacaul dintr-o parte in alta. Se simte, atras de batrana ctitorie a lui Stefan si al fiului sau Alexandru. Pe atunci, aceasta era aproape in camp. Lipita de gardul daramat al bisericii, aproape de intrare se afla si casuta unde locuia poetul Grigore Grandea. Biserica asa cum e trecuta in intervalul din 1894, avea “doua turnuri, carti grecesti si romanesti, covoare, obiecte de aur, bronz, alama,tabla”. Prin 1890 fusese reacoperita si pardosita cu scanduri. Preot era gheorghe atanasiu, avand cantaret pe george Ghinet, iar paracliser pe Pavel Ghinet.

Si iata-l, pe viitorul Bacovia, ajuns in curtea bisericii. Curiozitatea il impinge sa intre si in turnul-clopotnita. O fi vrand sa vada clopotele vechi? Nu se stie. Dar cum toamna, inserarea se lasa repede, paraclisierul Pavel Ghinet incuieusade la clopotnita. Baga cheile in buzunar si pleaca grabit spre casa. N-avea cum sa stie ca inauntru se afla elevul Vasiliu.

Iata ce povestea despre aceasta, fiul sau, Gabriel: “Eram prin clasa a VI-a sau a VII-a. Tot intr-o zi de toamna, tata m-a adus la <Precista> sa-mi arate clopotnita de lemn:

–         Vezi, Gabriel, aici am fost inchis din greseala de un dascal. Am stat o noapte, pana a doua zi dimineata. Atunci, printre copaci am vazut un amurg unic, amurgul violet”.

Cinci ani mai tarziu, literatura romana se imbogatea cu frumoasa poezie “Amurg violet”.

 

“Amurg de toamna violet…

Doi plopi, in fund, apar in siluete

-Apostoli in odajdii violete-

Orasul tot e violet.

 

Amurg de toamna violet…

Pe drum e-o lume lenesa, cocheta;

Multimea toata pare violeta,

Orasul tot e violet.

 

Amurg de toamna violet…

Din turn, pe camp, vad voievozi cu plete;

Strabunii trec in palcuri violete,

Orasul tot e violet”.

 

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *