Search

O expozitie la care au fost prezenti fotografii si muzeografele

Mai mult, nici un pictor din Bacau, in afara de presedintele filialei Bacau a Uniunii Artistilor Plastici, nu a avut timp de manifestare. Iar muzeografele erau obligate sa participe, fiind ordin de serviciu!

 

‘Doi pictori importanti au locuit si creat pe meleagurile bacauane, Nicu Enea si Ilie Boca„, spune Dionis Puscuta, presedintele UAP Bacau si seful  Muzeului de Arta. Cu toate acestea, dezolant de putina lume de la Galeriile „Alfa”, la expozitia consacrata lui Nicu Enea, un artist consacrat in perioada interbelica, fin colorist, elogiat de contemporani si trecut intr-un semianonimat pe timpul comunismului. In mod ciudat, din cei cativa zeci de artisti cat cuprinde filiala bacauana a UAP, nimeni nu a dovedit o solidaritate de breasla, peste timp, cu pictorul bacauan.

Intr – o galerie luminata anemic, tablourile pareau mai intunecate , nu atat de trecerea vremii, cat de lipsa celor dispusi sa le priveasca. Chiar daca expozitia este mai mult didactica, ea ofera un mesaj de reala valoare artistica, care, cu putina promovare, si chiar misionerat pentru arta din partea muzeografilor, ar putea slefui gustul vulgar al contemporanilor. Insa salariul de la stat invita mult la indiferenta si la …stat!

G. Pop

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

9 thoughts on “O expozitie la care au fost prezenti fotografii si muzeografele

 1. mikiduta

  Cand iti ghioraie matele vezi intunecata pictura. Te apuca nervii cand vezi tabloul celebru al lui Boca ce reprezinta o farfurie cu o paine si doi cartofi. Cat despre opera lui Nicu Enea….e prea putin promovat ca sa fie si bagat in seama.

  Reply
  1. Juni

   Asa ca nu trebuie sa ne facem spretnae cu autostrada Bechtel. Ma tem ca si cei 8 miliarde nu va fi suma finala. Cat despre termenul de livrare peste 20.000 ani.

   Reply
  2. Mudi

   Cum aş putea să nu eel antipatizez peTitus Corlăţean? Se mai eendoieşte civena că responsabilul vremelnic MAE pentru rome2nii din străinătate een guvernul Năstase, şi vajnic apărător al statului mercantil, este altceva deceet un rătăcit axiologic?Iată natura profund venală a hoardei securiste ce legiferează een Rome2nia! Nu e nicio deosebire esenţială eentre TC şi Sergiu Andon. Degeaba le pui een faţă definiţia cetăţeniei, Ei tratează cetăţeanul ca pe un oarecare plătitor al taxei de protecţie către banda interlopă.Pariez că, dacă (screeşnit) vor consimţi să treacă proiectul de lege pentru votul la distanţă, vor eenţesa textul de condiţii notariale şi patalamale absurde, prin care hulpavele rude ale nemernicilor deputaţi şi senatori să sugă cel puţin contravaloarea unui impozit anual pe venit. Ne mai miră că taxa percepută la renunţarea la cetăţenia rome2nă (605euro) are valori comparabile cu solaţia la eliberarea din sclavie?

   Reply
  1. Gabriel Pop Post author

   sper ca nu va suparati ca va contrazic,dar nu mi se pare deloc greu sa faci „misionerat pt arta”…e greu sa te duci intr-o scoala aflata la doi pasi de galerie si sa discuti cu cineva cu un profesor, cu cineva din conducerea scolii? e rusinos? sau pt 8-900 de lei nu „face sa ma misc de pe scaun”?

   Reply
   1. prostana de bacau

    Copiii mei ( a se intelege eu din leafa de croitoreasa) au sustinut deja cultura bacauana destul. Am dat bani pentru ceva cu papusi, niste bani pentru Harap alb si o prezentare de orchestra simfonica. Iaca la pictura nu am mai scos parale!

    Reply
    1. cleopatra

     cand ai fatat copchii nu te ai gandit ca o sa cheltui din leafa ta de croitoreasa?? n-o sa-i cresti doar cu manele, mai e si ”ceva” cultura pe lumea asta,..

     Reply
     1. prostana de bacau

      fa cleopatro ..io macar i-am facut pi copchii miei, ii cresc, le pun si cultura pe pani…da tu …ci lasi un urma ta? Ceva pentru antoniu?

 2. Rodica B.

  Din nefericire, boala muzeelor este slaba promovare a evenimentelor culturale gazduite in aceste spatii si colaborarea extrem de deficitara cu institutiile de invatamant atat cele preuniversitare, cat si cele universitare. Un eveniment ce este planuit si organizat de un muzeu trebuie sa fie un act cultural dinamic, interactiv, adresat colectivitatii si agresiv mediatizat. Un vernisaj de expozitie ar putea fi insotit de scurte momente muzicale si de poezie la care sa-si aduca contributia elevi de la Liceul de arta. Institutiile de cultura si scolile ar trebui sa aiba parteneriate de colaborare, scoala sa-si extinda activitatile in agora muzeului. Iar pe durata unei expozitii elevii sa beneficieze de lectii tematice sustinute de catre speciatisti in spatiul muzeal. Trebuie schimbata total optica si strategia de captare a atentiei publicului.

  Reply

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *