Search

Speranta de viata a bacauanilor, ultima din Moldova

Judetul Bacau se afla pe ultimul loc, alaturi de Botosani,  in ceea ce priveste  indicatorul socio- demografic.In timp ce natalitatea scade de la an la an, mortalitatea se apreciaza la fel de constant. O comparatie cu europenii

 

Tot romanul stie ca Moldova ocupa locului doi în topul celor mai sarace regiuni din Uniunea Europeana. De altfel partea de est a Romaniei intruneste in opinia statisticienilor, cei mai multi factori agravanti pentru speranta de viata. Asa se face ca in comparatie cu restul tarii,  moldovenii au parte de educaţie scazuta, de servicii sanitare slabe si alimentatie saraca.  Nu de pomana judetul Bacau a fost incadrat in panoplia nationala ca fiind un judet, in care durata medie de viata este sub valoarea stabilita la nivel national: cu putin peste 72 de ani. Specialistii Directiei de Statistica a judetului spun ca doar judetul Botosani tine aproape de noi la acest capitol.

La polul opus se situeaza judetele Vrancea si Suceava cu medii de 73,8 si respectiv 73,7 ani de viata. Este inutil sa mai zicem ca in judete precum Neamt,Iasi, Vaslui si Galati, acesti indicatori sunt mai mari. Si pentru ca dorim sa pastram caracterul obiectiv al datelor de mai sus, este cazul sa analizam datele demografice ale judetului din ultimii 10 ani. La o atenta citire a reiesit faptul ca an de an, natalitatea a scazut simtitor: de la peste 11 cazuri la mia de locuitori, cat era in 2001, la 10,5%. In schimb, mortalitatea a crescut in cei 10 ani de la 10,3 la 11,5% calculat la mia de locuitori. Adica cu peste un procent. Cifrele infatisate sunt reteta perfecta pentru un spor natural negativ, si nu trebuie multa carte ca sa tragem concluziile referitoare si la speranta de viata a bacauanilor. Oricine citeste cifra de 72,34 de ani, cat este speranta medie de viata a locuitorilor judetului nostru, fuge cu gandul ca varsta este una destul de inaintata, daca ne raportam la conditiile actuale de trai. Si aici avem in vedere calitatea hranei bacauanilor, accesul la servicii medicale competente, o calitate a aerului corespunzatoare. Comparativ cu alte zone din tara (Suceava, Cluj, Prahova, Buzau si Bucuresti – n.r.) Bacaul este deficitar la toate aceste trei componente de trai, fapt care atrage dupa sine (chiar daca sunt voci care sa infirme acest lucru – n.r.) o mortalitate infantila de aproape 11 cazuri la mia de nou-nascuti.

Uniunea Europeană    79,2/  Italia    81,6; Franţa    81,4; Suedia 81,3; Polonia    75,6;  Ungaria    74,2;  România    73,4

Si media la cateva tari din lume: Japonia    82,7; SUA    79,2; China    73,0; Rusia    66,5; India    63,5

 

Florin Nistorescu

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *