Search

Cand eroii istoriei sar in ajutorul campaniei electorale

In comuna Lipova s-a dezvelit un monument inchinat memoriei faptei ofiterului roman Emil Rebreanu, fratele marelui scriitor Liviu Rebreanu. Monumentul din piatra, opera artistului plastic Marcel Acicoitei, a fost finantata de deputatul PSD, Iulian Iancu si inaugurata, cu tot staful PSD-ist din Bacau, exact la inceputul campaniei electorale.

 

In noaptea de 10 spre 11 mai 1917, Emil Rebreanu dezerteaza din armata  austro-ungara pentru a lupta alaturi de fratii sai romani. Mai avea de parcurs doar o mica distanta pana cand ar fi ajuns in liniile romanesti cand este prins de austro-ungari. Desi a fost sfatuit de colegii sai sa declare ca nu a dezertat, ci ca s-a ratacit, Emil a refuzat sa minta şi a afirmat cu tarie ca scopul sau era sa se alature fratilor romani care luptau pentru eliberarea Ardealului.

Aceasta este povestea tragica pe care Liviu Rebreanu a tesut panza romanului „Padurea Spanzuratilor” si motivul pentru care artistul plastic Marcel Acicoitei a imaginat un bloc unduitor de piatra, cu efigia de bronz a ofiterului care a preferat sa nu minta ca este roman, cu pietre simbolizand cele trei tinuturi romanesti si un semicerc in spatele monumentului. Initiativa realizarii a apartinut deputatului PSD, Iulian Iancu, care candideaza, din nou, in zona (concurenttii sai fiind Cristian Cucuian , ARD si Razvan Sendrea, PPDD).

Dezvelirea monumentului a prilejuit o manifestare fireasca de patriotism, de identitate cu gestul eroului pentru locuitorii din zona (mormantului lui Emil Rebreanu se afla la cativa metri distanta de monument) dar si prilejul pentru cei doi candidati, Iulian Iancu si Damian Draghici, sa- si faca o buna propaganda electoralacu acest prilej. Manifestarea a adus conducatori din administratia judetean bacauana, aproape tot stafful psd-ist bacauan, secretari de stat, comandantul Garnizoanei Bacau, ofiteri superiori, soldati, invitati de la diferite societati, ONG-uri, multi localnici. Slujba de sfintire a monumentului a fost oficiata de PS Ioan Selejan, episcopul Harghitei si Covasnei si PS Ioachim Bacauanul, episcopului Romanului si Bacaului. O alta slujba a fost oficiata de un prelat catolic.

Desi aproape tota lumea purta in maini steguletul cu insemnele USL-ului – elevii din clasa gimnaziala impreuna cu trei veterani de razboi – Iulian Iancu ne-a spus ca manifestraea nu a fost facuta pentru propaganda electorala: „Monumentul trebuia inaugurat acum o luna dar s-au intarziat lucrarile”, a precizat deputatul. Fireste, ca Damian Draghici a sustinut un recital de muzica populara. In ciuda frigului, o anumita atitudine de respect pentru fapta eroului s-a facut simtita printre participanti. Desi insemnele USL-iste iti intrau in ochi oriunde intorceai capul.

G. Pop

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

2 thoughts on “Cand eroii istoriei sar in ajutorul campaniei electorale

  1. atrejei cezar

    nu conteaza daca s-a folosit momentul si ca scop electoral.principalul este ca a ramas ceva pentru comunitate,ca altii numai au dat din gura si nu au facut nimic.vezi tatucul hrebenciuc!!

    Reply

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *