Search

Dupa 10 ani, Cristina isi aminteste de Venetia! Cu pasiune artistica…

Pentru cine nu a vazut Venetia, versurile eminesciene au un puternic ascendent asupra noastra: „S-a stins viața falnicei Venetii/ N-auzi cantari, nu vezi lumini de baluri/ Pe scari de marmura, prin vechi portaluri,/ Patrunde luna, inalbind paretii”

 

Cristina Ciobanu contrazice, printr-o alta viziune artistica, pe mare nostru poet (citat si necitit), dupa un deceniu de meditatii (necarteziene) asupra ambiantei celebrului oras italian. Si daca Eminescu concluzioneaza sceptic : „„Nu-nvie mortii – e-n zadar, copile„,  artista bacauana vede, cu optimism, cu bucurie creatoare, atmosfera unica a lacustrei venetiene.

In mod, numai aparent paradoxal, Cristina Ciobanu – speram ca nu mai este nevoie sa descriem CV-ul pictoritei noastre – ne vorbeste, cu multa caldura de lumina orasului si va face o expozitie despre noaptea venetiana! Nimic anormal pentru un artist, care iti vorbeste despre semnificatia unui gest, unui lucru, unui fenomen, ca sa aleaga, imediat contrariul! Splendida irationalitate a artistului…

„Venetia este o tema generoasa pentru fiecare pictor. Ma intereseaza foarte mult lumina, absolut particulara la acest oras – relatia dintre cer si apa da o lumina speciala, acompaniata de sunetul valurilor. Ea se poate, eventual, picta, nu exista descriere plastica. Cuvintele sunt intrecute de culoare„, mediteaza cu glas tare Cristina Ciobanu. Cum am putea o contrazice cand atelierul ei, acum, este plin de „secvente” venetiene?

Insa atat de mult probabil o obsedeaza lumina pe Cristina incat a ales (ca o eliberare?), „lumina” noptii „o tema deosebita care revine in mintea unui pictor ca o placuta tortura, ca un jurnal care revii din cand in cand”, rosteste poetic artista noastra. Iubitorii si neiubitorii de arta din Bacau si din imprejurimi vor avea ocazia pe 29 noiembrie, sa vada de ce Cristina vrea sa-l contrazica pe Eminescu (sau poate sa-l confirme). Putem sa apelam la limbajul ezoteric al criticului de arta: (Valentin Ciuca) sau sa vorbim ca un notar: „Expozitia Cristinei se va intitula „Nocturne venetiene” si va cuprinde tablouri frumoase despre viata orasului”. 

O pictura in care auzim, inca o data vorbind talentul artistei care ne povesteste viata muzeului venetian. Si ciudat, pentru a vedea un muzeu trebuie sa vedem o galerie (Galeria Noua), intr-un final cetos de noiembrie. Sa nu uitam asta!

G. Pop

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

2 thoughts on “Dupa 10 ani, Cristina isi aminteste de Venetia! Cu pasiune artistica…

  1. alina

    Cristina aduce de ani buni in simezele bacauane, in casele celor dispusi sa investeasca in arta de bun gust si nu numai…… spiritul venetian, luminile si umbrele scurse-n ape . Am urmarit-o adesea lucrand , dand efectul de ceata, mangaiata/ insotita de sunetul dulce al simfoniilor sau de joaca jazz-ului. Astept expozitia , in intregul ei, ca pe painea calda . Pe bucati o stiu. Grazie, maestra!

    Reply

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *