Search

Povestile cutremuratoare din spatele diplomelor „fericite”

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacau a premiat, ca in ultimii noua ani, cele mai bune lucrari inscrise la concursul „Mesajul meu Antidrog”. Decernarea premiilor a avut loc, vineri seara, la Teatrul Bacovia. Insa diplomele nu pot ascunde realitatea cruda: in fiecare an, in judetul Bacau, creste consumul de droguri cu 15%

 

Insa, in spatele acestor formalitati (necesare si ele), stau povestile cutremuratoare ale dependentilor de substante interzise. Pe holul Teatrului Bacovia, am aflat povestea unui tanar de 17 ani, care a simtit si a trait consecintele consumului de droguri. Povestea lui poate fi, din pacate, povestea multor tineri din zilele noastre.

,,Le-am incercat pe toate ( etnobotanice, chetamina, hasis, cocaina, diazepam, diluanti, etc.), cu exceptia seringii”, ne spune tanarul, care surprinzator, este deschis in a povesti experienta sa. Avea doar 13 ani, cand impulsionat de anturaj si de curiozitate, M. a inceput sa consume droguri. Nu invinovateste pe nimeni, considerandu-se singurul vinovat pentru alegerea facuta. Cumpara in fiecare saptamana si ulterior, pentru a incerca senzatii noi, a incercat droguri mai scumpe si mai puternice. Le procura de pe strada, de la traficanti, sau de la asa zisele ,, magazine de vise”. Dependenta fiind din ce in ce mai mare, a inceput sa fure bani si bunuri din casa pentru a-si procura substantele. Acestea ii ofereau ,,clipe de fericire”, o stare de anestezie in care toate problemele erau uitate. Se creea o lume a lui, lipsita de orce inhibitii, reguli, sau obligatii, o lume din care faceau parte doar cei ce consumau.

Mama, fiind nevoita ca singura sa se ocupe de intretinerea familiei, nu a observat initial comportamentul impulsiv al baiatului. Abia cand a vazut ca incep sa dispara bunuri din casa si-a pus semne de intrebare. Asa a aflat de viciul in care cazuse singurul copil. Nestiind ce masuri sa ia, a cerut ajutorul Agentiei Antidrog, din Bacau, unde a fost consiliata de profesionisti, pentru a sti exact cum sa actioneze, ce trebuie sa faca pentru a-si ajuta baiatul. Un consumator nu se lasa, decat daca vrea, daca lui ii lipseste vointa, cei din jur nu pot sa-l ajute. Dar M. este un caz fericit, dupa doi ani, a constientizat faptul ca trebuie sa actioneze, sa se impotriveasca tentaiei, sa redevina ce era.

A urmat o perioada de cosmar. Timp de o luna, a stat la un centru de dezintoxicare de la Cluj, in care i-au fost interzise tigarile, telefonul, alcoolul. Doar plasturii antifumat ii mai calmau furia si dorinta de ,,a mai lua o doza”. Luna de luna trebuia sa mearga la control si nu ar fi reusit daca nu ar fi avut sprijin moral si financiar din partea familiei, a prietenilor si a vecinilor. A fost nevoit sa repete anul scolar din cauza comportamentului indisciplinar. Profesorii nu sunt pregatiti sa faca fata unor asemenea cazuri si nu ofera sprijin familiei, ei impun doar reguli, nu si solutii.

Faptul ca a reusit sa scape de acest viciu, este apreciat chiar si de fostii camarazi, care inca sunt dependenti, lipsindu-le taria de a spune : STOP! Acum, aparent are o viata normala, dar umbrele trecutului il vor urmari toata viata.

Mihaela Puteanu

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

One thought on “Povestile cutremuratoare din spatele diplomelor „fericite”

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *