Search

Ultima premiera la Bacovia: actorii au incercat sa dea fior metafizic unui text infantil

‘Domnul se pare ca a pierdut tot„, „Da, dar sunt fericit” – suna doua replici din piesa ‘Casa de amanet”, ultima premiera de la Teatrul Bacovia. Noi, spectatorii, nu am pierdut chiar tot, am vazut (din nou) doi actori, Eliza Noemi Judeu si Viorel Baltag pentru care merita sa-ti pierzi timpul. Din pacate, textul este de o infantilitate gratioasa. Si am apelat la un eufemism.

 

Premierea piesei „Casa de amanet”, jucata aseara la Teatrul Bacovia, este, ca piesa independenta, una scolara, buna de interpretat la sfarsit de an scolar, sau de Ziua Femeii, de impresionat parintii mai in varsta, copilele ce se viseaza actrite sau directorii ambitiosi. Inevitabil, piesa ar avea ca fundal muzica lui Fuego si luminile oarbe ale becurilor din clasa.

Cand acest text (culmea premiat –  la Botosani, se intelege) incape pe mana unor profesionisti – Gheorghe Balint, regizor, Eliza Noemi Judeu si Viorel Baltag, protagonistii piesei – lucrurile se schimba, insa si asteptarile spectatorilor iau amploare. Regizorul si actorii incearca sa stoarca textul de picaturile de emotie si de metafizica de strada, impunandu-i un mister existential – pentru cei care percep asta. Poate alti spectatori observa doar o jena din partea actorilor in a juca un text fara subiect.

Pentru ca in afara lipsei subiectului (sau tocmai de aceea) piesa nu are o minima actiune, nu are suspans – fireste ca talentatul regizor Geo Balint nu putea forta textul, decat cu riscul de a-l schimba. Piesa are o singura replica care se vrea savuroasa: „Sa stii ca sunt virgina!” si o alta, de final, care explica motivul „dramei”: personajul e nebun.

Intelegem ca realizatorii acestui spectacol – care merita totusi a fi vazut, macar pentru actori – au fost fortati sa mai scoata o premiera dintr-un motiv nefericit: Teatrul Bacovia nu prea are bani, iar costurile realizarii piesei au fost minime. Insa exista anumite pretentii artistice care nu pot fi coborate doar de dragul banilor. Altfel, nu mai e arta, e derizoriu.

G. Pop

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *