Search

Anton Achitei in ipostaza de poet

Astazi, a avut loc  la Sala „Ateneu” a Filarmonicii „Mihail Jora” din  Bacau,  a IV – a editie a „Craciunului Scriitorilor si Artistilor la Avangarda XXII”, manifestare culturala de la care nu au lipsit surprizele placute si numerele lui Victor Munteanu (organizatorul intalnirii)

 

Evenimentul – organizat de Fundatia Culturala „Georgeta si Mircea Cancicov” si institutia gazda -, a debutat cu un Te deum in memoria Eroilor Neamului, precum si a scriitorilor si artistilor bacauani adormiti (Mircea Cancicov, Georgeta Mircea Cancicov – mentori ai Fundatie, Ioan-Petru Viziteu, Ion Ghelu-Destelnica, Vasile Sporici, Octavian Voicu, Anton Ciobanu, Aurora Barcaru, Eugen Budau, Marin Cosmescu-Delasabar, Viorica Cocioiu, Ioan Iftimie, Dinu Apetrei, Florin Craciunescu,  Daniela Olariu,  Marin Cosmescu Delasabar, Paul Taralunga,  Alexandru Ungureanu, Gina (Elena) Baciu, Gelu Magureanu – fosti membri ai Cenaclului scriitorilor profesionisti „Avangarda XXII”).

Evenimentul central al intalnirii de la Sala „Ateneu” a fost lansarea volumului de poeme Iscalitura mamei de cunoscutul solist bacauan Anton Achitei (Editura Fundatiei Culturale Cancicov, Bacau, 2012), carte care a fost prezentata de Petre Isachi si Daniel Nicolescu si din care au recitat actorii Constanta Zmeu, Stelian Preda si Firuta Apetrei. „Raman un cantaret de muzica populara. Poate va intrebati ce mai caut si eu din moment ce sunt atatia poeti, unii de geniu? Cred ca am si eu un locsor printre poeti”, a spus cu modestie cunoscutul interpret de muzica populara care „comite” o a doua carte de poeme dupa „Zbor in anotimpuri”.

A doua parte a evenimentului a fost prefatata de un original program de colinde si datini de Craciun si Anul Nou realizat de Anton Achitei si invitati sai:  Maria Tataru, Grupul de colindatori (alcatuit din preoti) „Lumina Lina” (instructor, pr. Marian Vatamanescu), Corul Colegiului National „Vasile Alecsandri” (dirijor, prof. Irina Negrea) si Ansamblul Folcloric „Plaiuri Bacauane” (instructor, Robert Costrovanu).

O intalnire deosebita de la care au lipsit, insa, multi scriitori bacauani – cei mai infatuati dintre oamenii de cultura – si in care Victor Munteanu si-a facut numerele sale obisnuite (precipitat, nervos, nemultumit).

G. Pop

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *