Search

Culoare, fantezie, exuberanta – si o mare de oameni la „Alaiul datinilor si obiceiurilor populare”

Vremea calda a adus in fata cladirii prefecturii mii de bacauani care au gustat costume populare in toate culorile curcubeului si o panoplie de traditii pastrate din mosi-stramosi pe aceste meleaguri

 

Chiar daca vremea calduta nu a coincis intocmai cu ambianta traditiilor de iarna in centrul municipiului Bacau s-au perindat, sub privirile admirative ale numerosului public, multe formattii si ansambluri folclorice din satele si comunele judetului Bacau. Au fost invitate formatii renumite din alte judete ale Moldovei – Vaslui, Iasi, Suceava, Botosani.

Mesagerii trimisi au oferit un incantator spectacol publicului prezent care a savurat, pe o vreme calduta ce dinsona cu zapada de pe trotuare, multitudinea de culori ale costumelor populare, creativitatea interpretilor de a gasi noi resurse de imbogatire a straielor, masti diferite, fanfare care au incantat publicul iubitor de folclor, traditionalele dansuri ale caprelor si ursilor, recitari pasionale de plugusor.

In ciuda unui numar parca ceva mai mic, decat in alti ani, de formatii sosite in a da startul obiceiurilor de iarna, ambianta a fost asigurata de marele interes al spectatorilor bacauani de a vedea in aceasta a 47-a editie ale „Alaiul datinilor ..”, modul cum satul din Moldova isi conserva traditiile. Si au putut vedea un antrenant joc sustinut de flacaii din Balcani, un joc mai asezat al taranilor din comuna suceveana Corlata, in care se putea observa influienta Imperiului Austro Ungar, obiceiurile din Zemes, ceata de ursari din Dofteana, mirile si mireasa insotiti de alaiul „fierbinte” al lautarilor din Zemes, caprele si sumanele uriase din comuna vasluiana Toderesti.

F.Nistorescu, G.Pop

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *