Search

Statui cu domnitori si militari, statui furate si statui fara femei

“Statuile sunt expresia epocilor”, spune istoricul Andrei Pippidi. Ne este dezvaluit principalul aspect al existentei statuilor in spatiu public, pe langa aspectele estetice, de infrumusetare a urbei

 

S-a observat, si ca regimurile politice si-au gasit legitimitatea in personalitati ale trecutului care dadeau bine la public. E celebru cazul monumentului lui Vasile Roaita, (sculptor Pompiliu Clement). Monumentul amplasat initial in centrul orasului, pe locul in care statuia lui George Bacovia, a fost mutata in parcul CFR. Sa spunem ca statuia lui Vasile Roaita, este unul din putinele monumente ridicate in regimul comunist care nu a fost dezafectat

Tributare regimului comunist cand au fost realizate, multe statui evoca permanent aceleasi evenimente, 1848, 1877, cele doua razboaie mondiale. S-a observat cu usurinta ca personalitatile cel mai des reprezentate sunt voievozii Mihai Viteazul, Stefan cel Mare si domnitorul Alexandru Ioan Cuza, eroii de razboi si Eminescu. Fireste ca, de departe, in Moldova, cele mai multe statui sunt cu Stefan cel Mare si Mihai Eminescu. Bacaul nu face exceptie.

Nu se stie cu exactitate cate statui, busturi si monumente sunt in judetul Bacau, insa ele trec de 200. Si statuile dinBacau reflecta ceea ce pe tot cuprinsul tarii – intaietate au voievozii, eroii si scriitorii. Nimic despre artisti plastici, primari, doctori sau clerici. Sa dam cateva exemple mai cunoscute de monumente, statui si busturi dinBacau: statuia lui “George Bacovia”, conceputa intr-o viziune moderna de Constantin Popovici in 1971. Adevarat simbol al orasului, suprinde intr-o maniera hieratica spiritul poetului “materializat” in bronz. Statuia ecvestra a domnitorului Stefan cel Mare, dezvelita la 5 octombrie 1997. Are o inaltime de 5 metri, fiind realizata din bronz, cantarind 9 tone. Este inspirata din tablourile existente la manastirile din Bucovina. Statuia lui Alexandru cel Bun (in piata omonima, fosta Piata Florescu), statuia lui Vasile Alecsandri, bustul monumental (1981) al eroului capitan Nicolae Valter Maracineanu, cazut la atacul Grivitei – monument de patrimoniu am plasat in curtea unei unitati militare. In general destul de multe statui de ofiteri cazuti pe campul de lupta. Cel mai recent este bustul lui Ciprian Pintea, erou al revolutiei din 1989, monument dezvelit in 1994).  In judetul Bacau avem cinci busturi cu Eminescu – in Parcul Cancicov, la Liceul Eminescu din municipiul Bacau, la Onesti, Slanic Moldova si Lipova

Femeile nu au dreptul la statui

Menirea statuilor este si aducerea unui plus de frumusete in spatiul public. Cu toate acestea, femeile sunt foarte rar reprezentate in arta monumentala din Bacau. Ele apar de obicei in monumentele care reprezinta concepte abstracte, cum ar fi Grupul “Maternitate” (in curtea gradinitei Agricola), sculptor Gheorghe Zarnescu si monumentele “Stiinta” si “Arta”, in fata Casei de Cultura, reprezentate de doua nuduri. Preferinta pentru figurile masculine este motivata, de altfel, de tematica monumentelor dinRomania: trecutul glorios. Evident, dominat de barbati, conform istoriei oficiale. In judetul Bacau nu exista nici o eroina!

Statui furate

Cu ceva timp in urma primarul Romeo Stavarache, copia bustului marelui istoric Mihail Kogalniceanu – sculptura originala din bronz, reprezentand bustul lui Mihail Kogalniceanu, a fost prima statuie de for public a orasului Bacau, fiind realizata de renumitul sculptor Wladimir Hegel in anul 1897 si amplasata la coltul Primariei de atunci – fostul sediulal Bibliotecii Judetene “C. Sturdza”.

Insa Kogalniceanu nu a avut noroc – copia bustului a fost furata, si nici pana in ziua de azi nu se stie unde este. Asa ca, cetatenii orasului pot sa priveasca soclul gol.

G.Pop

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *