Search

Un cadou inedit pentru Valentine`s Day

Deși în ziua de astăzi a devenit un lucru aproape desuet a dărui o carte unei persoane dragi, iată că vin cu o propunere aproape indecentă, având în vedere valorile actuale, prezentându-vă o listă cu cele mai frumoase cărți de dragoste, această listă rămânând, desigur, deschisă.

1. Adam și Eva – Liviu Rebreanu („Instinctul iubirii e reminescenţa originii divine.[…] Iubire şi Dumnezeu, conştient sau inconştient, trebuie să alcătuiască suprema preocupare a sufletului omenesc. Fără de ele omul nici n-ar putea exista!”)

2. Maitreyi – Mircea Eliade („La început starea se susţinea numai din priviri. Apoi am început sa ne atingem mâinile, fără a ne despărţi totuşi, ochii. Strângeri barbare, mângâieri de devot.”)

3. Memoriile unei Gheișe – Arthur Golden („Fetele speră tot felul de lucruri nebunești[…]. Speranțele sunt ca podoabele de păr. Fetele vor să poarte prea multe. Când ajung femei bătrâne, arată caraghios și numai cu una singură.)

4. Mândrie și prejudecată – Jane Austen („Orgoliul şi mândria sunt lucruri diferite, deşi de cele mai multe ori aceste cuvinte sunt tratate drept sinonime. O persoană poate fi mândră, fără să aibă pic de orgoliu. Mândria se raportează mai degrabă la propria părere de sine, în vreme ce orgoliul este legat de modul în care am vrea să fim văzuţi de ceilalţi.”)

5. Invitație la vals – Mihail Drumeș („Iubirea dintre două fiinţe nu e egală, balanţa atârnă când într-o parte, când într-alta după imponderabile de care rar ne dăm seama.)

6. Dama cu camelii – Alexandre Dumas („Iubirea adevărată te face totdeauna mai bun, oricare ar fi femeia care o inspiră.”)

7. Nuntă în cer – Mircea Eliade („Setea trupurilor noastre a fost greu de stins atunci. Parcă nu mai era îmbrăţişare contopirea aceea din urmă, când cu adevărat se topeau contururile, dispărea carnea, ne uitam respiraţia, mistuiţi amândoi de o singură – însângerată şi nesăţioasă – gură. De mai multe ori am nădăjduit că la capătul răpirii aceleia vom întâlni, împreună, moartea. N-am ştiut că poate fi atât de ispititoare moartea, atât de caldă – voluptate fără spasm, beatitudine fără strigare. ”)

8. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război – Camil Petrescu („Se pot despărţi aşa uşor doi amanţi? Un bandaj aplicat prea multe zile pe o rană şi se lipeşte pe ea de nu-l poţi desface decât cu suferinţe de neîndurat… dar două suflete care s-au împletit… au crescut apoi laolată? […] Dacă vrei să cunoşti liniştit frumuseţea unei femei, trebuie neapărat să o faci să sufere; numai frumuseţea o înfrumuseţează, aşa cum numai când simt umbra morţii cântă sublim lebedele.[…] Dragostea e frumoasă tocmai pentru că nu cunoaşte nici o silnicie. E o preferinţă sinceră.”)

9. Lorelei – Ionel Teodoreanu („Suntem două libertăţi. Dragostea noastră nu e umilinţă, e o mândrie. Nu vreau să te copleşesc, să-ţi limitez viaţa numai la mine. N-aş avea nicio bucurie să am alături de mine un prizonier. Nu-ţi cer decât dragostea ta. Aceea e a mea si numai a mea. N-o împart cu nimeni. Aşa cum nici tu nu vei împărţi cu nimeni dragostea mea. Dar dincolo de dragoste eşti liber a trăi cum vrei.”)

10. Dragostea în vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez („Memoria inimii evită amintirile dezagreabile, exaltându-le numai pe cele plăcute, artificiu graţie căruia reuşim să ne suportăm trecutul. […] Când mă gândesc la moarte, singurul lucru de care-mi pare rău e că s-ar putea să nu mor din dragoste!”).

Exceptând inimioarele de pluș vorbitoare și trandafirii upgradați cu sclipici auriu, ce alt dar poate fi mai romantic decât o carte? Poate doar o sticlă de vin roșu, desfăcută și savurată, chiar și într-o seară de joi…

 

Georgiana Marcu

 

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *