Search

Cimpoesu refuza să participe la Salonul de Carte de la Paris

Desi invitat de organizatori la celebrul Salon al Cartii de la Paris,  programat in perioada 22-25 martie 2013, Petru Cimpoesu refuza sa participe la eveniment! Motivul este unul singur: nu participa alaturi de alti cativa zeci de scriitori invitati de Andrei Marga

Initial, prin eforturile Institutului Cultural Roman din perioada in care era condus de H.R. Patapievici, Romaniei i-a fost oferita invitatia de participare la Salonul Cartii de la Paris, impreuna cu o lista ce cuprindea 27 de autori romani, care reprezentau toate generatiile de scriitori si toate genurile literare – roman, banda desenata, poezie, teatru, eseu. Dupa ce ICR a fost preluat de Andrei Marga, acesta a mai adaugat pe lista inca vreo 40 de scriitori (toti cu simpatii USL-iste).

In acest conditii romancierul Petru Cimpoesu (alaturi de alte personalitati ale vietii culturale ce figurau pe lista initiala) a refuzat sa mai mearga la Paris – desi trebuia sa discute cu editorii francezi aparitia unei carti in limba franceza: ” Lista intocmita de Andrei Marga este politica si cuprinde scriitori cu totul nereprezentativi pentru cultura romana. Nu vreau sa particip alaturi de figuri dubioase, alese pe criterii arbitrare”, spune directorul Directiei de Cultura Bacau.

Salonul de Carte de la Paris, care se deschide pe 22 martie, in prezenta presedintelui Frantei, Francois Hollande, aduna la fiecare editie peste 180.000 de vizitatori.

G.Pop

EVZ.ro

 

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

One thought on “Cimpoesu refuza să participe la Salonul de Carte de la Paris

  1. Camelian Propinatiu

    E o pierdere pentru tot românul stirbirea programului, Andrei Plesu sa nu mai dialogheze despre ingeri cu Jean-François Colosimo (filozof si teolog, président du Centre national du Livre), Mircea Cartarescu sa nu mai aiba interlocutor pe scriitorul si eseistul Pascal Bruckner (editor la Grasset si cronicar la Nouvel Observateur), iar filozoful Gabriel Liiceanu sa nu mai despice in patru principiul incertitudinii cu frumoasa psihanalista de origine marocana Houria Abdelouahed. Anul trecut, invité d’honneur du Salon du livre de Paris a fost Japonia. Rândul literaturii noastre sa mai fie vreodata chemata in pavilionul de la Porte de Versailles va veni catre anul 2100, când probabil insasi RO nu prea va mai exista. De aceea, boicotul e o bizarerie tactica, fie si in contextul ca ne aflam in plina revolutie culturala fesenista (ICR, IICCMER, Arhivele Nationale, TVR Cultural, Festivalul George Enescu, Tribuna, Sediul USR).

    Reply

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *