Search

Un alt fel de muzeograf

Muzeele dau impresia de rece, de loc unde oamenii sunt gravi, seriosi si pare locul unde rasul nu si-ar avea locul. Dar la muzeul “Nicu Enea”, muzeograful Petronela Mihalcea a daramat tiparul glacial. De formare conservator de opere de arta si obiecte istorice, a considerat inca de la venirea in muzeu ca trebuie sa faca ceva, un…altceva ce altii n-au facut. Si a avut ideea lansarii unei actiuni, in colaborare cu profesorul Ion Lazureanu, si care se numeste “Prietenii lui Nicu Enea”. E o actiune care se desfasoara din decembrie 2011 si are deja rasunet in randul acţiunilor culturale bacauane si are in vedere afirmarea talentelor elevilor de la Liceul “George Apostu”.
E actiunea care mi-a dat cea mai mare satisfactie, spune Petronela. Practic, caut urmasi ai pictorului. Si simt ca Nicu Enea, acolo sus, e multumit de ceea ce-am facut pentru el. Am luat in calcul si faptul ca pictorul n-a avut copii iar acum e casa plina.
Petronela lucreaza in muzeu de la 19 ani si oricine o cunoaste, poate afirma ca e croita pentru asta. Nu e genul care sta in loc si stie sa zambeasca asa cum putini mai stiu s-o faca. Ii rad ochii, ii rade fata intreaga si n-ai cum sa nu-i admiri entuziasmul. A reusit sa atraga si fonduri. Personal merge sa ceară banii necesari expozitiei si n-a fost refuzata de autoritati pentru ca e greu sa-i spui “Nu”, Petronelei Mihalcea, atunci cand isi pune in cap ceva. Nu este platita in plus pentru ceea ce face, ba chiar sunt persoane care nu vad cu ochi buni faptul ca este inovatoare dar asta o face sa mearga mai departe si sa ignore micile rautati care nu fac bine instutiilor de cultura. Si cum nicio fapta buna nu scapa nepedepsita, era de asteptat ca unii colegi sa nu primeasca cu bratele deschise, ideile productive ale altora. Dar Petronela, se alege cu satisfactia unui fapt implinit, a unui vis realizat si nu cauta laude.
 Are multe lucruri bune de spus despre Casa Memoriala “Nicu Enea”, dar si despre minusuri. Ma durea sa vad lucrarile care sunt expuse pe pereti exteriori, fara protectie asa incat am pus problema conducerii si au venit restauratori care au rezolvat si aceasta problema.
Isi doreste multe pentru muzeu şi isi numara pe degetele micute, doleantele: renovarea casei, repararea acoperisului, amenajarea gradinii si terasei (unde Nicu Enea a pictat atatea tablouri)
Are insa regretul ca autoritatile nu se implica mai mult si stie ca posibilitatile sunt limitate.
Petronela Mihalcea este muzeograful pe care doresti sa-l cunosti si odata ce l-ai cunoscut e greu sa-l dai uitarii pentru ca atunci cand ai nevoie de un ras molipsitor si de o stare pozitiva, pasii merg singuri catre usa cu sonerie a muzeului si beatitudinea este garantata daca Petronela apare in usa si-ti spune cordial: “Poftiti, va rog!”

Irina Bacaoanu

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *