Search

„Sunt geloasa pe tot ce te bucura”…

…marturiseste intr-o scrisoare calugarita portugheza Mariana Alcoforado, catre iubitul ei  capitanul francez Noel Bouton. Aceste cuvinte, de tipat sfasietor, fac parte dintr-o serie de celebre scrisori de dragoste relatand o poveste de iubire interzisa, care a fermecat generatii intregi de cititori. Actrita Eliza Noemi Judeu a avut curajul sa transpuna scenic, cateva fragmente din tragismul mesajului lasat de calugarita portugheza, pe o scena improvizata de la Muzeul de Istorie in fata catorva zeci de spectatori.

Probabil citind scrisorile calugaritei portugheze, Eliza Noemi Judeu a avut revelatia ca se indentifica, in traire, cu Mariana Alcoforado, in sensibilitate, in pasiune, in inocenta chiar. Pentru ca trebuie sa intelegi afectiv acest mesaj personal si etern al scriitoarei portugheze, de o acuitate care, in zilele noastre, poate fermeca putini oameni, fata de cei multi cuprinsi de problemele imediate ale vietii.

Eliza gaseste cu inteligenta (si cu un anumit risc) sa ne scoata, macar pentru o seara, din mediocritatea zilnica si sa cultivam, impreuna cu ea, rafinamentul marii literaturi a lumii, si mai mult, forta dramatica a iubirii. Actrita bacauana, are darul, chiar harul de a ne introduce intr-o atmosfera psihologica, greu suportabila la inceput, insa pe masura trecerii timpului sa ne indentificam cu imensa capacitate afectiva a calugaritie portugheze care, parasita de iubit, se confeseaza, intr-un tarziu, parca, zidurilor manastirii, intr-o accent de luciditate si inocenta: „Nu tin la tine, imi dau seama ca tin la pasiunea mea„. Acelasi lucru l-ar putea spune insasi Eliza Noemi Judeu pentru care pasiunea teatrala este imensa si tulburatoare.

Un spectacol unic, gandit si interpretat de actrita bacauana care a inteles ca sentimentul nu poate fi amplificat decat de muzica – grupul Orpheus face parte din spectacol interpretand celebre „bucati” muzicale din Bach, Rodriguez , Piazzola,  Shostakovich, Schubert etc. Un spectacol, pentru orice varsta, care te muta din comoditate, ce ar trebui sa fie jucat saptamanal.

Si cum la noi, in spiritul educatiei, nu se aduc flori la sfarsitul spectacolului, cu atat mai frumos a fost gestul singuratec al actritei Florina Gazdaru.

G.P.

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *