Search

Afluenta neobisnuita de oameni la „Noaptea muzeelor”, eveniment ce a surprins chiar pe muzeografi!

Succes neasteptat pentru „Noaptea muzeelor” la Bacau – cativa mii de oameni din judet, si-au facut timp, impinsi de curiozitate sau de publicitatea facuta evenimentului, pentru a vizita, multi pentru prima data, un muzeu (aflat poate nu departe de ei). E un semn reconfortant ca multi oameni, stimulati de publicitate si de o oferta interesanta, sunt dispusi sa viziteze un muzeu in municipiul Bacau sau in judet. Problema este ca directorii  institutiilor de cultura si muzeografii trebuie sa transpire putin pentru asta. Pleasca vine o data pe an. In rest?

Surpriza afluentei neobisnuite de oameni a surprins nu numai un (rece) ochi exterior ce priveste critic viata culturala bacauana, ci chiar pe muzeografi: nu se astepta nimeni la un asemenea numar de vizitatori, semn ca scepticismul este bine instaurat in mentalitatea  unor salariati din cultura orasului. Desigur, in seara si noaptea de sambata spre duminica, muzeografii bacauani au dovedit solicitudine, politete, au oferit multe informatii vizitatorilor dovedind ca stiu sa se ridice la o anumita exigenta pe masura curiozitatii vizitatorilor pentru a vedea ce este cu aceasta „Noapte a muzeelor”. Cateva exemple doar:

La casa memoriala „Nicu Enea”, au fost peste 200 de vizitatori – energica muzeografa Petronela Mihalcea (ajutata de cativa colegi de la Sectia de arta, inchisa momentan) au desfasurat pentru vizitatori o intensa prezentare a casei (si implicit a activitatii pictorului Nicu Enea). „Am dorit chiar sa prezentam un film pe peretele casei memoriale, insa aceasta necesita cateva probleme tehnice – in mod sigur acest lucru va fi facut anul viitor„, ne-a spus Petronela Mihalcea care ne-a facut cunoscut si un caz inedit: un student-artist Bogdan Antochi si-a cerut in casatorie iubita, prezentandu-i un tablou pictat de el! De remarcat ca unii vizitatori erau interati si de bisericuta de lemn de langa casa memoriala.

Foarte multi oameni au venit in vizita si la domnul George Bacovia – proprietarul era plecat de acasa, se intelege! Insa „cuvintele” celui mai mare poet liric roman, atmosfera casei, strivita intre cele doua vile, frumusetea ei tacuta a impresionat vizitatorii mari si mici: „Copiii de la Scoala Domnita Maria au venit mai devreme si s-au jucat in gradina casei memoriale. Au fost curiosi sa priveasca cerul de la Bacovia” ne-a pus muzeografa Tincuta Bernedict, putin obosita, dar foarte politicoasa cu cei care cereau  lamurii suplimentare.

Activitati ce au atras publicul au avut loc si la Galeria Alfa din Bacau. Aici, tema predominanta, in care au fost inscrise mai multe activitati, a fost evolutia tarii noastre incepand cu anii ’90 sau mai bine zis degradarea economiei si exploatarea Romaniei pana la faliment (prin expozitia lui Matei Bejenaru din Iasi). Inca de la intrarea in incinta esti intampinat de o expozitie mai nonconformista: mai multe haine uriase stau atarnate, atragand privirile curioase. Nu, nu este vorba despre descoperirea unei civilizatii preistorice, ci ilustraza mutatia economiei tarii noastre, care in ultimile doua decenii a suferit o grava degradare. Programul de vizita a fost prelungit pana la ora 2.00 din noapte, astfel iubitorii de frumos putand vizita neincomodati de timp. Muzeografa Carmen Istrate Murariu a fost cea care a avut misiunea de a „deschide” ochii vizitatorilor, oferind cu generozitate informatii despre „cheia” expozitiei.

Chiar daca muzeografele au dovedit profesionalism, conducerea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, nu a oferit nicio comunicare despre ceea ce s-a petrecut pe 18/19 mai (numar de vizitatori, amanunte despre eveniment etc.). Nu este nicio surpriza!

Mihaela Puteanu, Gabriel Pop

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

One thought on “Afluenta neobisnuita de oameni la „Noaptea muzeelor”, eveniment ce a surprins chiar pe muzeografi!

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *