Search

In campania ”Prea rebel sa fii condus!” se constata scaderi la consumul de tigari si alcool si cresteri, insa cresteri la droguri ilegale

Campania ”Prea rebel să fii condus!” s-a născut pe ca urmare a rezultatelor studiilor realizate de Agenția Națională Antidrog (ANA) și de instituții specializate, în rândul populației generale, subgrupurilor specifice sau în rândul elevilor.

S-a constatat, de exemplu, faptul că prevalența consumului de droguri de-a lungul vieții în rândul elevilor de 16 ani s-a dublat de la 5% în 2007, la 10% în 2011 (studiul ESPAD cu date comparabile la nivel european), deși se află totuși sub media europeană de 18%. Comparativ cu studiul anterior (GPS, 2007), din Studiul în Populația Generală (GPS, 2010) reiese o scădere a consumului de tutun şi alcool, însă o creştere a consumului de droguri ilegale şi de sedative şi/ sau tranchilizante. S-a constatat totodată cea mai mare prevalenţă pentru consumul de-a lungul vieţii – 1,9% (segmentul de vârstă 15-64 ani) pentru consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de „droguri legale” sau „etnobotanice”. Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este canabisul -1,6%, urmat de ecstasy – 0,7%, heroină – 0,3% şi cocaină – 0,3%.

Astfel, prevalenţa consumului de droguri de-a lungul vieţii continuă să fie concentrată pe droguri recreaţionale cum ar fi canabisul şi ecstasy care sunt consumate cu predilecţie de tineri între 15-34 de ani, majoritatea de sex masculin, cu precădere din euroregiunea Bucureşti/ Ilfov şi Vest. De asemenea, potrivit rezultatelor studiului realizat de Agenția Națională Antidrog în opt centre universitare din România, în anul 2012, se remarcă o prevalenţă a consumului de droguri de-a lungul vieţii de 23,2%, aici fiind incluse toate tipurile de droguri ilegale, dar şi tranchilizante (administrate fără prescripţie medicală) şi substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP).

Conform statisticilor, dintre drogurile ilegale cel mai consumat de către studenți este canabisul – 20,9%, urmat de ecstasy, ciuperci halucinogene, ketamină, cocaină, LSD şi amfetamine. Heroina înregistrează valori sub 1%. Substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) au o prevalenţă pentru consumul de-a lungul vieţii de 9,5% iar consumul de tranchilizante fără prescripţie medicală înregistrează valoarea de 3,6%. Agenția Națională Antidrog, prin centrele de prevenire, evaluare și consiliere antidrog din toată țara, a implementat această campanie ca răspuns la aceste tendințe. Campania realizată a avut scopul de a conștientiza și sensibiliza populația aflată la risc (conform studiilor – cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani) în legătură cu riscurile consumului de droguri, precum și de a informa populația generală cu preivire la serviciile comunitare de asistenţă integrată.

De asemenea, această campanie a beneficiat de un spot audio-video, un film documentar privind fenomenul consumului de droguri în România, materiale informative (afişe, pliante, adresate mai multor categorii de beneficairi) și materiale promoţionale. Mesajele secvenţiale au fost obţinute în urma unui concurs de sloganuri şi au fost folosite în cadrul activităţilor campaniei. Campania a ieșit din tiparele campaniilor de prevenire a consumului de droguri desfășurate până acum, datorită activităților de tip “Safe nights” incluzând promovarea campaniei în cluburi şi dicoteci din toată țara. La nivelul municipiului Bacău s-au desfășurat 4 astfel de intervenții în cluburi și discoteci, cu ajutorul voluntarilor Centrului de Voluntariat Antidrog din cadrul CPECA Bacău, în cluburile THE STAGE și WHITE?????

În cadrul acestor întâlniri, în spațiile recreaționale și de distracție destinate tinerilor, alți tineri – voluntari au transmis mesaje pozitive, alternative la consumul de droguri și i-au asigurat de sprijinul lor în cayul în care aceștia ar fi cerut ajutorul. Astfel, pe parcursul a 5 luni (februarie – iunie 2013) au fost informațiși sensibilizați peste 500 de tineri în cluburi și discoteci. De asemenea, au fost organizate 3 dezbateri cu tematică antidrog cu ajutorul elevilor, studenților sau voluntarilor, în partenriat cu Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău – Liga Studențească, Inspectoratul Școlar al Județului Bacău, Asociația pentru Promovarea Dezvoltării Personale Bacău, Asociația pentru Prevenirea Adicției și Comportamentului Adictiv Bacău și Centrul ”Europe Direct” Bacău. În urma acestor dezbateri, tinerii și-au propus să se implice mai activ în proiecte, campanii și activități cu specific antidrog, mai ales împotriva consumului de substanțe noi cu proprietăți psihoactive (SNPP), dar au propus și implicarea activă a autorităților locale în activități de prevenire. La cele 3 dezbateri organizate au participat 30 de studenți de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău, 34 de elevi de la Colegiile băcăuane (C.N. ”Ferdinand I”, C.T. ”Dumitru Mangeron”, Col. ”Grigore Antipa”, Col. ”Henri Coandă” și C.N.C ”Sf. Iosif”) și 30 de voluntari antidrog (C.N. ”Gheorghe Vrănceanu”, C.N. ”Vasile Alecsandri”, Col. Ec. ”Ion Ghica”, Col. ”Henri Coandă”, C.N. ”Ferdinand I”)

Activitatea finală a acestei campanii a fost organizată în data de 18 iulie 2013, în intervalul orar 17.00 – 22.00, în Parcul Cancicov de către reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău împreună cu voluntarii antidrog și partenerii: Direcția de Sănătate Publică Bacău (DSP), Inspectoratul de Poliție al Județului Bacău (IPJ), Primăria Municipiului Bacău, Asociația pentru Prevenirea Adicției și Comportamentului Adictiv Bacău (APACA), Inspectoratul Școlar al Județului Bacău, Centrul Europe Direct Bacău, Asociația Exploratori pentru Viitor, filiala Moldova, Organizația Națională Cercetașii României – filiala Bacău și Asociația pentru Promovarea Dezvoltării Personale Bacău (APDP).

Datorită publicului țintă diversificat, activitățile au fost organizate specific pentru fiecare categorie astfel: jocuri, concursuri de biciclete, desene pe asfalt pentru cei mici (7-12 ani), muzică și dans pentru adolescenți și tineri (Dumitrița GRIGORAȘ, voluntar antidrog și elevă la Col. ”Henri Coandă” Bacău; Trupa „NO STUDIO” formată din Mădălin GHIOC – voluntar antidrog, Ciprian CUCU şi Raul NEDERI – C. Ec. „Ion Ghica” Bacău și Seby Roman – C.T.C. ”Nicolae Vasilescu Karpen” Bacău), punct de informare pentru adolescenți, tineri, părinți și bunici.

Materialele informative au fost distribuite de voluntarii antidrog, APACA  Bacău a oferit copiilor și voluntarilor fructe și diplome alături de CPECA Bacău, Centrul Europe Direct a oferit broșuri și materiale informative alături de DSP Bacău, IPJ Bacău, Asociația Exploratori pentru Viitor și APDP Bacău, iar Organizația Națională Cercetașii României – filiala Bacău a fost alături de această cauză prin punerea la dispoziție a tehnicii necesare muzicii și cu ajutorul voluntarilor. De asemenea, Inspectoratul de Poliție al Județului Bacău a pus la dispoziție și o mașină cu girofar și informații despre lupta împotriva traficanților și a celor care încalcă legislația română, în general.

Aceste activități alternative la consumul de droguri s-au încheiat printr-un „MOMENT DE RECULEGERE PENTRU VICTIMELE DROGURILOR” prin aprinderea unor lampioane odată cu lăsarea întunericului. Aceste activități și-au propus conştientizarea riscurilor consumului de droguri şi promovarea serviciilor din sistemul naţional de asistenţă.

 

Biroul de presă,

CPECA Bacău

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *