Search

Acesti martafoi care ne guverneaza

Acum vreo treizeci de ani, apărea la Paris o carte intitulată „Aceşti bolnavi care ne guvernează”, urmată la puţină vreme de „Aceşti nebuni care guvernează”, care tratau despre bolile, inclusiv psihice, de care au suferit unii politicieni, din dictaturi şi democraţii deopotrivă, pe cînd exercitau puterea, deşi acestea le diminuau discernămîntul, le reduceau capacităţile raţiunii. Cînd s-au petrecut douăzeci de ani de la schimbarea din decembrie 1989, am folosit un calc după acele titluri, „Aceşti idioţi care ne guvernează”, într-o culegere de texte publicată de editura Polirom. Căutînd o formulă potrivită pentru politrucii care vor să ne înece în cianuri şi să ne gazeze în şisturi bituminoase, sau cum naiba se cheamă, cuvintele respective nu mi se par potrivite, par cumva încărcate cu un fel de nobleţe care surclasează nimicnicia lor. Dar marţafoi, cred, li se potriveşte, că relevă şi prostia, şi reaua credinţă, şi spiritul de învîrteală, dar şi lipsa lor de însemnătate reală, de substanţă antropologică.

La vîrf, celebrul deja cuplu comic, Băsescu – Ponta, un fel de Pat şi Patachon, care joacă în duet nişte ostapbenderi mult mai puţin simpatici. Ar fi doar comici dacă n-ar lăsa urme asupra vieţilor noastre, aşa sînt aproape nişte tragedieni netalentaţi. Primul, cu un ochi la făină şi altul la slănină, trecînd de la hăhăială la plîns cu viteza unei muieri isterice, îmbibat în alcool ca un burete, a avut parte de o carieră vijelioasă, pe măsura prostiei noastre comunitare. De la biet turnător al colegilor la preşedinte deţară, trecînd prin ministeriate şi primăria Capitalei, e un drum, orice s-ar spune! Ca şi de la bişniţa cu blugi şi carpete turceşti la comisioanele de la băieţii deştepţi şi de la celebrii gabrielli. Cu spiritul de familie dezvoltat, îşi trage o casă la plecarea spre Cotroceni, ca ultima şulfă de la ICRAL, îşi înzestrează fata mai mare cu apartament de la Puiuţu Popoviciu, îşi face toanta mai mică europarlamentar, îşi bagă trogloditul frăţîne în afacerile cu arme, că sînt mai bănoase chiar decît cele cu droguri. Curajos nevoie mare, cere boicotarea referendumului care îi punea în pericol slujba, îşi bagă pupincuriştii în priză şi-şi trimite slugile să facă agitaţie la Bruxelles şiWashington. Pupă şi el eurocraţi în cur, mai suge la Licuriciul cel Mare, le promite ălora că va face totul – şi face, că doar e primul politruc de top de pe aici – deci, din topul nostru! – care face declaraţii răspicate în favoarea crimei de la RoşiaMontană, dar nu uită nici gazele de şist. Dacă mita a fost doar păstrarea postului sau se numără şi în arginţi, rămîne să stabilească Justiţia, cînd vom avea aşa ceva! Iar gustul său pentru muierile de pe centură mă tem că va rămîne singura ispravă înregistrată de cruda şi dreapta istorie…

Cînd dai cu ochii de celălalt, mai întîi te umflă rîsul – o prăjină care se termină cu un cap de copil neterminat, un cîrlan veşnic tînăr şi ferice. Plagiator, mincinos, versatil. Trece cu uşurinţă de la tricoul cu dementul de Che Guevara la afacerile pe bani grei puţind a cianură şi de la convingerile eco ale Dacianei la cele palpabile al cianuriştilor. Cu colegi de partid precum Năstase şi Hrebe şi un socru precum Răspopitul Monorhist, nici din fier, nu din gutapercă, să fi fost clădit, şi n-avea cum să rămînă, de va fi fost la origini, adică din aia a mamei lui, cinstit. Că te strică anturajul, maică, şi ajungi să defectezi mediul! Ce-i aseamănă pe ăştia doi, în afara lăcomiei sans frontieres, este că mint de sting, mint fără efort, mint natural, ca să spun aşa.

Miniştrii cianurişti sînt doar nişte biete scule, deşi nu se pot înfinge decît la mărunţişul care le cade stăpînilor din buzunarele largi ale nădragilor. Pe Şova, îl are cîrlanul la mînă cu declaraţiile negaţioniste de acum vreo doi ani, după care l-a trimis la Memorialul de la Washington să se recicleze. Se pare că a rătăcit drumul şi a dat nas în nas cu gabriellii, mai găsindu-şi nişte stăpîni. Pus ministru în ciuda opoziţiei opiniei publice, tace şi face ce-i cere stăpînul de-aici, stăpînii de dincolo de Ocean, iar cînd nu tace face ce ştie el mai bine, spune prostii cît casa şi minciuni de mărimea Himalayei. Despre Rovana ce să spun? Au pus-o la Mediu probabil dintr-o pornire antifrastică, plumbul fiind el însuşi foarte toxic! Dar e cuminte şi la locul ei, face tot ce-i cer stăpînii, iar cînd minte e înduioşătoare, de parcă i-a intrat un spin în buci şi n-are curaj să şi-l scoată în văzul lumii. Ăilalţi doi… Nici nu mai ştiu cum îi cheamă! Naiba ştie, poate sculele doar se numerotează, nu se botează!

Ca să epuizăm elita noastră politică de rahat, ar mai fi şefii celor două camere. Preşedintele deputaţilor are o mutră şi un discurs atît de debiloide că te apucă mai degrabă mila decît mînia. Iar Crin… Crin doarme straşnic. În mod neaşteptat, s-a trezit într-o zi de duminică cu cinci minute mai devreme, să fure startul, să denunţe înaintea premierului mîrşăvia. La care colaboraseră fără fisură pînă la mişcările de stradă. Prins în ofsaid, acela nu va uita, aşa că naiba ştie ce se va alege din candidatura comună. Nu c-ar fi vreo pagubă. Crin doarme prea mult ca să facă şi spună multe prostii, deşi cînd se trezeşte recuperează remarcabil. Pe deasupra e lucrat la nevastă care, la  Bruxelles, s-a cam dat în stambă cu gabriellii, astfel încît n-a reuşit s-o potolească nici măcar colega dumisale, d-na Renate Weber, deşi o trăgea energic de mînecă…

Iar restul? Restul? De asemenea nişte saci de rahat doar că de dimensiuni şi mai mici, uneori chiar liliputane. Dar put de-ţi întorc nasul, mama lor de hoţi – şi nevestele la toţi!

@ntonesei’s blog

 

 

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *