Search

Interviu, in exclusivitate, cu Nicolae Manolescu: ” Nu avem pretentia ca statutul nostru sa fie acela al unui fotbalist sau top model, dar vrem totusi sa avem statul unei bresle fara de care nu exista cultura”

Presedintele Uniunii scriitorilor din Romania si ambasadorul roman la UNESCO, criticul literar Nicolae Manolescu, a fost prezent, vineri, 4 octombrie, in Bacau pentru a-si prezenta proiectele pentru obtinerea unui nou mandat la conducerea Uniunii Scriiitorilor. Volubil, relaxat, chiar daca ne-a spus ca „e putin obosit dupa periplul prin tara„, Manolescu a pus ca principal argument, in candidatura, accentul „pe continuitate pentru a duce la capat proiectele incepute”. El a subliniat, in mod repetat, rolul financiar in viata Uniunii Scriitorilor: „In spatele fiecarei propuneri exiat o posibila finantare„. Dupa ce Uniunea a fost in pragul colapsului financiar, acum „ea s-a redresat, isi poate sustine toate proiectele„.
Nicilae Manolescu a avut bunavoinat de a ne acorda un interviu – trebuie amintit ca la sedinta scriitorilor bacauani au fost prezenti doar doi ziaristi din presa scrisa.

Redactor: – Care este starea literaturii romane de astazi?
Nicolae Manolescu: – Starea literaturii, daca ne referim la valori, la existenta unor scriitori adevarati, este buna, foarte buna. Avem o literatura facuta cam de doua-trei generatii incepand cu a mea, adica generatia 60, avem generatia 80, iata generatia 2000…Cam asta e distanta in timp intre ele. Dar revenind la starea materiala a sciitorului, a cartii, a publicatilor, pot sa spun ca nu stam deloc bine. Problema este, cum am spus in toate intalnirile noastre din filiale cu ocazia alegerilor, aceea s statului scriitorului si implicit a literaturii care nu e nici macar cuviincios. Nu avem pretentia ca statutul nostru sa fie acela al unui fotbalist sau top model, dar vrem totusi sa avem statul unei bresle fara de care nu exista cultura si nu exista civilizatie.
Red.: – In sensul asta, vedeti o legatura intre literatura si politica?
N.M.: – Nu, intre literatura si politica nu e de fapt nicio relatie si nici nu trebuie sa fie. Este o relatie intre scriitori si politicieni in masura in care politicieni decid de legile care se fac printre care un numar important se refera la literatura si care trebuie facute sau care trebuie refacute, anulate, abrogate. Doar in sensul asta, altfel, intre cele doua domenii nu exista nicio legatura.
Red.: – Cum se vede viata culturala romaneasca de la Paris?
N.M.: – Cand se intampla evenimente precum a fost recentul „Salon du livre”, unde Romania a fost invitat principal, se vede. Nu au aparut doar mai multe traduceri din carti romanesti, dar au aparut cronici in reviste importante din Franta, consacrate literaturii noastre. A existat o vizibilitate buna, chiar daca nu exceptionala, lume multa la targ, s-au cumparat carti, s-au dat dedicatii. A fost un moment important. Acum, recent, la Goteborg, a fost de asemenea un targ mare de carte si unde Romania a fost invitat principal sisi unde scriitori romani au avut mare succes. Totul este ca asemenea lucruri sa nu fie, cum sa spusn, punctuale. Le-am facut si le-am uitat.
Red.: – Si doua cuvinte despre viata politica?
N.M.: – Nu pot sa vorbesc despre viata politica pentru ca sunt diplomat, ambasador la UNESCO si nu am voie sa ma pronunt asupra vietii politice. Daca ma mananca limba, trebuie sa mi dau demisia!

A consemnat Gabriel Pop

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *