Search

Proiectul de literatie „Reading to Learn” in cinci scoli din judetul Bacau

Asociația Română de Literație, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale și Fundația Filocalia Iași, a început implementarea proiectului Reading to Learn (Citesc pentru a Învăţa) finanţat de Romanian American Foundation (RAF), în cele 6 județe din Regiunea de Nord-Est: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. În fiecare județ au fost selectate 5 școli în care se va implementa proiectul.

În fiecare din aceste unități şcolare este programat un seminar de prezentare a proiectului susţinut de prof. drd. Liliana Romaniuc – managerul proiectului. Cadrele didactice sunt informate cu privire la conceptul și strategiile de literație, detalii legate de modul de desfășurare și implementare a proiectului Reading to Learn, precum şi principalele proceduri de desfăşurare a activităţilor proiectului. În cadrul seminariilor, într-o atmosferă de rigoare profesională, sunt discutate principalele probleme cu care profesorii se confruntă la clasă, cauze ale rezultatelor slabe ale elevilor români precum şi posibile soluţii ce ar putea fi abordate pentru îmbunătățirea performanțelor copiilor.

Școlile din județul Bacău, selectate în cadrul proiectului, sunt: Şcoala Gimnazială nr.2 Tg. Ocna, Şcoala Gimnazială “Ştefan Luchian” Moineşti, Școala Gimnazială Târgu-Trotuș, Școala Gimnazială „Emil Brăescu” Măgura și Școala Gimnazială “Scarlat Longhin” Dofteana.

Obiectivul principal al proiectului Reading to Learn este îmbunătăţirea competenţelor de învăţare ale elevilor, prin folosirea strategiilor și metodelor de literaţie în predare de către toţi profesorii școlii.

Rezultatele aşteptate sunt:
• realizarea unei analize cu privire la nivelul competenţelor de literaţie ale elevilor,
• acreditarea primului program de formare în domeniul literaţiei,
• formarea a peste 500 de profesori din toate disciplinele,
• formarea a 40 de formatori,
• traducerea a 2 cărți de literaţie în limba română,
• realizarea unui ghid despre literaţie,
• realizarea a cinci culegeri cu texte auxiliare, care vor fi folosite în predare
• organizarea de seminarii locale și regionale pe tema literaţiei.
• organizarea primei conferințe internaționale de literație în România

Reading to Learn este primul proiect din România care abordează problema competenţelor de literaţie ale elevilor, ca o posibilă cauză a rezultatelor slabe ale acestora la testele naţionale şi internaţionale.
Conform literaturii de specialitate, termenul LITERAȚIE înseamnă lectura, înţelegerea, folosirea și reflectarea asupra textelor cu scopul dezvoltării cunoaşterii şi a capacităţii elevilor de a învăţa pe tot parcursul vieţii.

O activitate importantă a proiectului este formarea cadrelor didactice în domeniul aplicării strategiilor de literaţie în procesul de predare – învăţare prin programul Citesc pentru a Învăţa. Programul de formare (20 credite) constă în şase module ce se vor derula pe perioada a 3 luni. Formatorii programului, prof. Liliana Romaniuc şi prof. Brânduşa Chelariu au beneficiat de formare în cadrul altor proiecte europene în domeniul literaţiei.

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *