Search

“Ioachim – nu-i de bine, /Cand totul in jurul tau/Arata atat de rau/Mai crezi oare-n Dumnezeu?”

Protestatarii din Parohia Dealu Nou (Sarata) au ţinut, astazi, cuvântări şi au scandat lozinci, printre care: “Demisia!”, “Ioachim – nu-i de bine, /Când totul în jurul tău/Arată atât de rău/Mai crezi oare-n Dumnezeu?”, “Vrem duhovnicu înapoi!/Primăriţa luaţi-o voi”, “Biserica n-o cedăm/Lumânări vă cumpărăm”, “Vrem preotul nostru de suflet care ne ştie şi ne înţelege”.

Poziţia Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului legată de protest

“În legătură cu evenimentele petrecute astăzi, în faţa Centrului Eparhial de la Roman, Biroul de Presă al Eparhiei Romanului şi Bacăului aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Ziarul «Adevărul de Bacău» continuă campania denigratoare la adresa Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, încurajând atitudini neconforme cu învăţătura şi morala creştin-ortodoxă. Mai mult, a început o veritabilă campanie electorală pentru domnul Ioan Ilisei din Sărata. Ne exprimăm îngrijorarea şi întristarea cu privire la modul în care unii oameni înţeleg să comunice şi să-şi exprime punctul de vedere cu privire la viaţa Bisericii din care fac parte. Ori grupul celor câtorva zeci de persoane, din comuna Sărata, care nu şi-au exprimat intenţia de a se ruga în Catedrala «Sfânta Cuvioasa Parascheva», denotă o stare de neînţelegere a valorilor şi tradiţiei ortodoxe.

Reamintim că, la începutul lunii septembrie, la nivelul judeţului Bacău au fost efectuate 17 transferuri de personal bisericesc clerical (nu 60, cum tendenţios a apărut în unele ziare), în cadrul Consiliului şi Permanenţei Centrului Eparhial, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, respectându-se Statutul pentru Funcţionarea şi Organizarea Bisericii Ortodoxe Române, Canoanele Bisericii Ortodoxe, hotărârile interne ale Centrului Eparhial, precum şi legile în vigoare.

Toate aceste hotărâri au fost înmânate preoţilor în cauză, între care şi preotul de la parohia Sărata, preot Zaharia Costachi, care şi-a însuşit-o şi nu a contestat-o, însă nu a încredinţat noului preot paroh credincioşii, spre păstorire, şi nici inventarul, mobil şi imobil. În consecinţă, ne exprimăm îndoiala că Mântuitorul Hristos se va odihni şi Îşi va recunoaşte chipul în aceşti oameni care se vor prezenta la poarta Raiului şi-i îndemnăm părinteşte pe toţi credincioşii să caute Adevărul în Evanghelie, unde Hristos spune: «Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa!»”, se spune în comunicatul trimis de Arhiepiscopie.

Delegaţii enoriaşilor au fost primiţi la Arhiepiscopie

Până să ajungă în Rai, enoriaşii din comuna Sărata au trecut miercuri, 7 octombrie, pe la Centrul Eparhial. După protest, cinci delegaţi ai mulţimii care a protestat au fost primiţi la Arhiepiscopie. Cei cinci nu au fost primiţi de ÎPS Ioachim, arhiepiscop de Roman şi Bacău, aşa cum şi-au propus, ci tot de consilierii Arhiepiscopiei. La întâlnire a fost adus şi preotul Costachi Zaharia, pe care oamenii îl vor din nou în parohie. Preotul Zaharia a fost chemat pentru a spune oamenilor motivul pentru care a fost mutat. Delegaţii din comuna Sărata au spus că motivul protestului lor a fost tocmai discutarea cu ierarhului locului motivul mutării preotului lor şi au părăsit Centrul Eparhial.

Sătenii din comuna Sărata spun că vor continua demersurile, până când vor găsi o rezolvare favorabilă la problema lor.

Ana Maria Postelnicu

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *