Search

Cu o intarziere de 5 luni, stagiunea la Teatrul Bacovia se deschide cu o poveste buna pentru suflet

Conform traditiei din ultimii ani, cand la Teatrul Bacovia se pune in scena o piesa de Geo Balint, atunci este criza financiara. Din fericire, regizorul bacauan are stiinta sa asigure o fluiditate artistica, o naturalete a curgerii piesei de teatru. Ceea ce nu este cazul cu actuala conducere de la Bacovia, probabil, singurul teatru din Romania sub lupa DNA ului

Dupa ce la inceputul lunii august (in cadrul festivalului Theaterstock) a fost pusa in scena premiera „Imblanzirea scorpiei”, o catastrofa-simpatica, acum, la mijlocul lunii februarie, are loc o noua realizare a Teatrului Bacovia – desi in toamna directoarea Anca Sigartau ne promisese alte cateva premiere stranii: un cabaret, un „Richard al III-lea” etc. Evident, nu s a jucat nimic din toatea acestea, conducerea-haiduceasca a teatrului mulgand niste bani buni de la Consiliul Local sub pretextul unor inedite productii etc.
Cum totul baltea, iar binomul Anca Sigartau-Dragos Pandele trag sfori prin Bucuresti, prin tara, prin strainatate, pentru noi festivaluri-tunuri (in acest an sunt pregatite patru astfel de manifestari) a fost chemat de urgenta disciplinatul Geo Balint sa umple golul de inactivitate a teatrului in materie de premiere.
Constiincios, regizorul bacauan s-a pus pe treaba, chiar daca a avut la dispozitie destul de putin timp. A ales o piesa clasica, sigura in a avea un efect asupra spectatorilor, cu o spectaculoasa revenire pe scena a unui fost june-prim, Florin Zancescu (care implineste in acest an 60 de ani de viata si 35 de teatru. In alta zone geografice, cineva din teatru sau din cultura bacauana, ar fi vorbit inainte sau dupa piesa despre revenirea si cariera lui Florin Zancescu. Dar cand ai o directoare-ratacitoare…).
Placut, agreabil, spectacolul este amplificat de trei actori de forta ai teatrului bacauan, carora talentul si experienta le da o dezinvoltura, de multe ori seducatoare: Florina Gazdaru, la fel de atragatoare, Viorel Baltag, plin de energie si cu obisnuitul sau sarcasm si, desigur, Florin Zancescu, usor plinut dar care schiteaza foarte credibil un candidat cinic, plin de candoare. Usor crispati par mai tinerii actori Stefan Alexiu, Alexandra Pascu si Bogdan Matei (un actor cu multe posibilitati interpretative).
Replicile din piesa au fost, uneroi aduse „la zi” – insa cu perdea. Totusi Primaria este ordonator de credite.
Interesant asezarea portretului christic pe fundal – ca reper moral vesnic – in timp ce pe scena au loc repetabilele meschinarii si interese omenesti. Insa aceasta idee este dusa intr un extremism mistic la final, cu vocea unui copil care spune, aproape, neinteligibil, „Tatal nostru”. Credem, aspecte redundante…
Amuzant, la aplauzele de final, cum cei doi viceprimari, Radu Ababei si Ilie Barzu au urcat pe scena – ca intr o prelungire a spectacolului – sa ofere, cu gratie barbateasca buchetul de flori…
Victor Eftimiu ar fi apreciat scena…
G. Pop

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *