Search

Cosmin Necula il plagiaza pe Sechelariu!

Deputatul Cosmin Necula, candidat PSD la alegerile locale scoate din frigiderul PSD-ist a lui Benea, o ciorba sleita pe care vrea sa o reincalzeasca. Ciorba a apartinut lui Dumitru Sechelariu si era doar o fantezie culinara copiata de prin restaurantele in care primarul defunct chefuia la un poker cu amicii sai!

Proiectul „Zona Metropolitana Bacau” a rasarit ca o (alta) idee plina de grandomanie in capul lui Dumitru Sechelariu prin anii 2.000 – nu stim daca ideea chiar a apartinut fostului edil sau, cumva, ea a fost sugerata de catre un Hrebenciuc sau de un coleg de poker pe la vreo chermeza zgomotoasa. Oricum viceprimarul de atunci, Dragos Benea, declara, plin de emfaza, ca: „Este un proiect curajos si realist. Daca ramanem la nivelul actual, nu exista sperante de dezvoltare, Bacaul nefiind un oras turistic. Este o initiativa istorica si o premiera la nivel national. Investitia este una pe termen lung si, nu in ultimul rând, una sufleteasca, urmarind dezvoltarea municipiului in viitor” („Desteptarea” din 29 ianuarie 2013).
De fapt proiectul era o prostie agreabila, una din accesele delirante ale colericului Sechelariu (de tipul celei ca „in 10 ani vreau sa aduc, la Bacau, Cupa Ligii Campionilor”). Nu vrem sa murdarim memoria fostului primar – in fond, era un om care adusese curajos o idee ineresanta, dar stearpa, care sa o agate, fireste, de numele sau.

In fapt, privita strict istoric, ideea lui Sechelariu era centrata pe numele „Bacaul Mare”, si se doarea o dezvoltare economica accelerata a municipiului si a zonelor limitrofe – evident, ca Bacaul nu avea autostrada (nici acum nu are), nu avea o centura a orasului (nici acum nu are), nu era o zona de comert intens (nici acum nu este). Avea doar o acumulare economica din anii socialismului, plusata de niste bani adusi de Hrebenciuc. Macar era o anumita perspectiva de visare!
Dupa ce Sechelariu pierde puterea, proiectul cade in desuetitudine, insa zglobia consiliera Codruta Arvinte, revine cu ideea unei zone metropolitane a Bacaului, agreata intens de Romeo Stavarache, ce dezvolta proiectul pe hartie dand prin preajma campaniilor electorale, diferite denumiri organismelor infiintate: „Asociatia Zona Metropolitana Bacau”, „Federatia Zonelor Metropolitane si Aglomerarilor Urbane” etc. De fapt, nu s a intamplat absolut nimic, din punct d evedere practic. Avea dreptate saracul Marcelin Solot, fostul primar din Margineni: „Eu as spune ca e mai bine sa asteptam anuntata regionalizare, care presupune si reorganizarea localitatilor cu mai putin de 5.000 de locuitori si abia dupa aceea sa facem ceva, daca intr-adevar facem. Oricum, pentru perioada 2014-2020 fondurile post-aderare se acorda numai pe regiuni” („Desteptarea”, editia citata).

Acum – in campania electorala – Dragos Benea trezeste, mai excat dezgroapa, iar proiectul cu vesnicul „Bacau Mare”. Totul tras la indigo, ca acum 15-16 ani – cu similitudini cu „Oradea Mare” care are un proiect metropolitan de succes etc.
Candidatul PSD, Cosmin Necula a fost zilele trecute la Bruxelles, cu ziaristii dupa el, pentru a prezenta „liniile cadru ale acestui proiect, axat pe interese in atragerea fortei de munca”, ne a declarat deputatul bacauan. Cosmin Necula ne a vorbit tot de modelul mun. Oradea exact ca inaintasul sau si pe faptul ca cunoasterea proiectului intitulat cu exactitate „Bacaul Mare – Motorul economic al Regiunii Nord-Est” va fi finantat pe bani europeni. Sugeram deputatului PSD sa ia legatura cu Marcelin Solot, aflat in carantina…

Lovirea proiectului de bunul-simt

„Zona metropolitana” nu se realizeaza pentru ca asa vrea un om politic (in campanie electorala) sau oricare altul. O zona metropolitana, de o asemenea amploare, se dezvolta in mod organic, treptat, de la sine, prin succesive castiguri economice acumulate in timp si nu pentru ca „asa vreau eu”.
Trecem peste suspiciunea ca PSD-ul este „partidul coruptilor” si mergem pe faptul ca, totusi, Cosmin Necula ar fi de buna credinta.
Sa incercam o enumerare, aleatorie, a motivelor inutilitatii unui megaproiect ca „Bacaul mare”:

1. Aflat intr o zona prabusita economic – zona de Nord Est – Bacaul nu are cele mai elementare posibilitati de atragere a investitiilor economice. Fara o centura ocolitoare, fara autostrada (deci fara infrastructura minima a unei zone economice europene), cu un aeroport semimodernizat cum va arata in viitor (pe langa Iasi, aeroportul din Bacau pare un hangar), cu ruine in mijlocul orasului (exemplu – stadionul municipal) s.a.m.d.

2. Bacaul a atras anumite finantari europene, dar este absolut incapabil sa le duca la bun sfarsit. Consecintele pe bugetul local vor fi f. apasatoare

3. 1/3 din locuitorii orasului sunt dependenti de sistemul centralizat de incalzire – la randul sau furnizorul Thermoenergy pare incapabil sa acorde caldura si apa calda fara finantarea Primariei

4. Comunele din jurul Bacaului sunt intr o stare deplorabila din punct de vedere social si economic. Cosmin Necula vorbeste de comparatia cu Oradea, comparatie suprarealista.

5. Economia bacauana – dupa opinia celor de la Camera de Comert – este in plin proces de deindistrializare, si mai grav, din punct d evedere al productivitatii Bacaul este pe locul 36 dintre cele 42 de judete, conform unei analize Econtext.Cui sa acorzi scutiri financiare in acest conditii?

Megaproiectul „Bacaul Mare – Motorul economic al Regiunii Nord-Est” este o caraghioslac bun de aruncat la graoapa de gunoi a orasului – apropo, nici gropa ecologica de gunoi nu avem…

G. Pop

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *