Search

Traian Basescu – discurs mediocru la Ateneu: obsesia „Republica Moldova” si fluturarea Constitutiei…

Sala Ateneu a fost ticsita de oameni – evident membrii Partidului Miscarii Populare – veniti sa soarba cuvintele Conducatorului. Basescu, cu un zambet obosit, a facut baia de multime si a tinut un discurs cenusiu si didactic, oferind o imagine de animal politic plictisit, insa cu o studiata retorica!

Trei teme a atins discursul presedintelui PMP, Traian Basescu: – obsesia sa cea mai noua, Republica Moldova; – drepturile inscrise in Constitutie, pe care a fluturat o ostentativ in fata auditoriului; – clarificarea relatiei dintre Basescu si partid.
Basescu a inceput poetic, cu fiorii pe care ii simte cand trece prin Bacau si cu „mugurii unei noi oferte politice pe care o reprezinta PMP”(!). Iar „obiectivul partidului, prin care se deosebeste fundamental de alte partide” este realizarea unirii cu Republica Moldova (in urma cu cateva zile, Basescu impreuna cu sotia sa au obtinut cetatenia moldoveana). „Argumentele pentru unire sunt istorice si legale”, a afirmat ritos fostul presedinte al Romaniei. Cel legal, de exmplu, este scris in Tratatul de la Helsinki, semnat in 1975, la art. 1: ‘granitele unei tari se schimba cu acordul partilor”.
‘Nu avem curaj sa vorbim despre acest obiectiv – nu avem decat un singur impediment: vointa”, a spus raspicat Basescu, care a recunoscut ca totusi nu foarte multi moldoveni au ca ideal acest lucru.
Apoi, presedintele PRM a scos Constitutia din care a citit cateva articole despre drepturile si libertatile cetateanului – asta in aluzie la faptul ca administratia locala este responsabila de nivelul de trai aloamenilor. ‘Numai asa putem fi credibili daca respectam drepturile inscrise in Constitutie” a spus moralizator Basescu care a venit si cu o propunere (singura, de altfel, in afara de panglicile despre Moldova si drepturi): „sa infiintam pe langa primarii, birouri care sa sprijine proiectle ce pot atrage bani europeni, mai ales in mediul rural”.
Ultima parte a discursului au fost atentionari didactice si religioase catre membrii PMP: „sa aveti planuri realiste’, sa fiti exigenti si cu bun simt”, „fara minciuna”, „sa nu va luati dupa sondaje” etc. Interesant e ca Basescu crede ca PMP este format din 85% oameni noi: „cel putin din ce se vede in structura candidatilor”.
Inaintea Conducatorului au vorbit si cei doi candidati la functia de primar din Onesti si Bacau: Irina Balan si Constantin Scripat (care are, credem involuntar, cuvantari deosebite fata de ceilalti candidati la primaria bacauana: un fel de spovedanie colorata, lipsita de constipatia politica)





Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *