Search

Candidatul independent Cristian Ghingheş: „Până la infrastructură, stadioane și festivaluri de teatru, Bacăul se confruntă cu o foarte mare problemă: exodul masiv al populației, mai ales în rândul tinerilor”

10 intrebari pentru candidatul independent Cristian Ghingheş

1. Cum se impaca varsta dvoastra (23 de ani) cu experienta administrativa care se cere (macar teoretic) unui candidat la primaria unui oras de talia Bacaului?

Cred că tinerețea mea este un atu în cazul de față pentru că pot garanta fără probleme faptul că nu am schelete în dulap. În plus, sunt singurul candidat pentru Primăria Bacău care a absolvit o facultate de Administrație publică. Mai mult, în ciuda vârstei mele, dețin o vastă experiență în ceea ce privește reprezentarea cetățenilor și implicarea în comunitate. În timpul liceului am reprezentat elevii din județul Bacău, iar la facultate am fost ales să reprezint interesele colegilor mei în Senatul universității și în Consiliul facultății.

La nivelul Bacăului am avut zeci de demersuri prin care am pus presiune pe autorități pentru rezolvarea unor probleme din comunitate: înființarea fondurilor de tineret și a consiliilor consultative la nivel de municipiu și județ, eliminarea taxei abuzive de 5 lei/pagină pentru informațiile de interes public, realizarea pistelor pentru biciclete și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), deschiderea terenurilor de sport de la școli și licee pentru tineri etc.

2. Ati criticat unele abuzuri sau derapaje democratice ale PSD-ului insa ati acceptat imediat sa l insotiti pe candidatul Cosmin Necula la Bruxelles. Mai mult, dupa vizita in capitala Belgiei, v ati inscris in cursa pentru primaria mun Bacau. Cum se explica aceste piruete?

PSD are la activ multe derapaje democratice, așa cum bine le-ați numit dumneavoastră, iar pe multe dintre acestea le-am criticat nu doar pe blog sau în spațiul public, ci le-am și atacat în instanță. De exemplu, m-am judecat cu Ministerul Educației Naționale, condus la acea vreme de PSD, pentru căpușarea structurilor reprezentative ale elevilor prin inspectoratele școlare. Din păcate, acestă problemă e încă de actualitate.

Am fost la Bruxelles în calitate de blogger, ca urmare a unei invitații pe care am primit-o din partea europarlamentarului Victor Negrescu (S&D) și nu alături de Cosmin Necula, așa cum au încercat unii să afirme în acea perioadă. Nu exclud încercarea acestora de a-mi întinde o cursă. Cea mai bună dovadă e articolul scris de mine imediat după acea deplasare culturală ce a fost transformată de candidatul PSD într-o scenetă politică. Am spus atunci că dl. Necula „reîncălzește ciorba Bacăului metropolitan”, promisă de PSD și în 2008. Prezentarea susținută de Cosmin Necula s-a petrecut într-o sală în care ne aflam doar noi, bloggerii și jurnaliștii băcăuani, respectiv delegația PSD Gorj. M-am dus acolo pentru a spune celor de acasă adevărul pe care PSD-iștii l-au vopsit cu totul și cu totul altfel în presa de casă.

Cât despre anunțul meu privind candidatura mea independentă la Primăria și Consiliul Local, l-am făcut imediat după ce m-am întors din Belgia tocmai pentru a prinde dezbaterea organizată de Asociația Elevilor din Bacău în calitate de candidat. Am ținut neapărat să fiu prezent la acel eveniment ca să îmi prezint proiectele și ideile mele privind învățământul preuniversitar.

3. Care sunt principalele puncte din programul dvoastra care ar putea interesa pe cetateanul municipiului Bacau?

A. Prioritatea zero pentru mine este tineretul. Dezvoltarea acestui oraș trebuie să se întâmple cu fața spre viitor, adică spre multitudinea de școlari, liceeni și studenți care astăzi se plâng că nu au ce să facă în Bacău după ce își termină studiile. Cu toții ne plângem de exodul masiv al tinerilor dar aleșii noștri nu au făcut nimic concret până în momentul de față pentru a stopa această tendință alarmantă, ba dimpotrivă! Consiliul Județean avea la un moment dat un program prin care susținea financiar plecarea băcăuanilor la studii în străinătate, asta în timp ce acasă instituția nu punea la dispoziție fonduri pentru tineret așa cum prevede Legea Tinerilor 350/2006. Trebuie să găsim soluții pentru crearea de locuri de muncă și trebuie în același timp să înmulțim paleta de activități de petrecere a timpului liber, susținând micii antreprenori și organizațiile non-guvernamentale. În ceea ce privește locuințele pentru tineri, cred că un program de chirii subvenționate de la bugetul local poate reprezenta o soluție pe termen scurt și mediu ca să oferim tinerilor încă un motiv să rămână sau, mai bine, să revină acasă, în Bacău.

B. Mobilitatea cetățenilor este un alt punct principal al viziunii mele pentru Bacău, iar aici intră tot ce înseamnă infrastructură rutieră, transport public, circulația persoanelor, facilitățile pentru persoanele cu handicap și așa mai departe. În acest sens, trebuie să realizăm cât mai curând Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) deoarece Bacăul are nevoie de o dezvoltare planificată a infrastructurii stradale, nu de proiecte heirupiste. Fără planul de mobilitate, pentru care m-am zbătut cu succes la începutul anului ca să fie prins în bugetul pe anul 2016, nu putem accesa fonduri europene prin POR 2014-2020 pentru realizarea de parcări supraterane, piste pentru biciclete, achiziționarea de autobuze electrice, pasaje pietonale, benzi dedicate transportului public și toate celelalte lucruri pe care le am în vedere pentru dezvoltarea sustenabilă a mobilității cetățenilor la nivelul municipiului. Sunt lucruri pe care le cânt municipalității de mai bine de 2 ani de zile, de când am inițiat Băcăuanii vor piste pentru biciclete, demers ce se bucură de susținerea a mii de băcăuani.

C. Nu în cele din urmă, transparența în luarea deciziilor trebuie să fie o prioritate nu doar pentru mine, ci pentru toți cei care au de gând să reprezinte o comunitate. Eu intru în această competiție nu să conduc Bacăul, ci să reprezint cetățenii și să fac lucruri pentru aceștia, iar ei merită la orice oră din zi și din noapte explicații complete despre deciziile care se iau în numele lor și mai ales despre felul în care sunt cheltuiți banii lor. În acest sens, trebuie organizate consilii consultative în cartiere, audiențe mult mai dese și platforme online pe care băcăuanii să intre și să găsească absolut toate cheltuielile publice pe care le aprobă Consiliul Local și le execută primarul, de la contractele mici până la licitațiile pentru investițiile mari.

4. Care este, in opinia dvoastra, punctual nevralgic al orasului?

Până la infrastructură, stadioane și festivaluri de teatru, Bacăul se confruntă cu o foarte mare problemă: exodul masiv al populației, mai ales în rândul tinerilor. Dacă în 1992 eram peste 200.000, iar în 2002 ne puteam lăuda cu un număr de peste 175.000 de cetățeni, acum nu putem decât să spune că batem spre înjumătățire: circa 140.000 de persoane am mai rămas în oraș.

Partea cea mai alarmantă e că pleacă în primul rând tinerii, majoritatea luând calea altor orașe din România sau a occidentului imediat după terminarea liceului. Cauzele sunt evidente: lipsa oportunităților de dezvoltare, locuri de muncă puține spre deloc, confortul urban lipsește cu desăvârșire, tinerii sunt neglijați atunci când vine vorba de cheltuirea banilor publici, iar calitatea vieții în general lasă de dorit în urbea noastră. În timp, nerezolvarea acestei probleme duce la îmbătrânirea populației, la dispariția persoanelor active, la o economie subdezvoltată și la tot mai puțini bani în bugetul local din care să fie asigurate principalele servicii publice.

5. Care este prima masura pe care ati lua o daca sunteti primar?

Aș comanda un audit general în urma căruia să știm exact care sunt găurile prin care se scurg zecile de milioane de euro din bugetul local anual. Trebuie să închidem acele robinete care alimentează pușculițele de partid, afacerile transpartinice ale oamenilor din spatele blatului politic local și care până la urmă ne condamnă la servicii publice și investiții de proastă calitate. Desigur, voi sesiza de îndată organele competente după ce găsim contractele dubioase din primărie. Cei responsabili trebuie să plătească!

6. Ati avut curajul sa iesiti in public si sa militati deschis pentru ideile dvoastra. Care vi s a parut a fi reactia bacauanilor? Exista o societate civila in Bacau care sa amendeze masurile arbitrare ale autoritatilor locale?

Poate că nu suntem zeci de organizații și sute de cetățeni care să reacționeze atunci când autoritățile locale calcă pe bec, însă cred că în ultimii ani am făcut pași importanți în acest sens. Asta datorită unor organizații ca Romanian Youth Movement for Democracy (Cetățeni Activi pentru Bacău), care monitorizează activitatea aleșilor locali, Asociația Elevilor din Bacău, Surf The Earth Project, tinerii talentați de la ID Fest și alți câțiva exponenți ai luptei pe baricade împotriva corupției, a lipsei de transparență și a nepăsării reprezentanților autorităților. Noi nu am țintit niciodată instituțiile, ci oamenii care le conduc. De asta cred eu că cei care au făcut până acum politică ar trebui să plece acasă, iar aici mă refer inclusiv la Cosmin Necula (care deține de 14 ani funcții publice), Dragoș Luchian (viceprimar în perioada 2008-2012 și apoi senator) și Cristi Manolache (reprezentant mut al opoziției în ultimii 4 ani, cu zero proiecte propuse în Consiliul Local, dar cu 5 partide prin care a trecut la activ). În definitiv, cred că băcăuanii au nevoie de lideri curajoși, de oameni care au demonstrat în ultimii ani că sunt consecvenți, gata să se bată pentru problemele comunității cu cei care ne-au adus în situația deloc fericită de astăzi.

7 Sunteti sustinut financiar de catre cineva (om de afaceri, diferite organizatii etc.)?

Nu. Așa cum am afirmat încă de la începutul acestei campanii electorale, unul dintre principiile mele este transparența totală. Ca și până acum, voi scrie despre toate evenimentele la care merg, vă voi spune pe unde sunt și cu cine mă întâlnesc. În ceea ce privește finanțarea campaniei, donațiile (dacă și câte vor veni) vor fi făcute publice, iar cheltuielile la fel. Nu am nimic de ascuns și cred că e dreptul alegătorilor să știe cum stă treaba cu banii de campanie ai candidaților pe care îi votează. Voi lansa zilele următoare o platformă online prin care cei care vor să mă susțină să aibă posibilitatea să doneze sume de bani pentru campania mea.

8. Ce intrebari v au pus pana acum cetatenii orasului?

Am stat în stradă mai bine de 3 săptămâni pentru a strânge semnăturile necesare depunerii candidaturii și am avut ocazia să stau de vorbă cu mii de băcăuani. Majoritatea au fost interesați de persoana mea, de mediul din care provin, de activitățile mele de până acum și mai puțin de promisiunile mele pentru Bacău. Îmi place asta deoarece trăiesc cu speranța că băcăuanii vor vota în funcție de ce au făcut candidații până acum pentru orașul lor și nu pe baza unor programe atent scrise în laboratoarele partidelor. E simplu să promiți, e simplu să îți pui cifrele și țintele pe toate gardurile, dar e mult mai greu să le demonstrezi oamenilor că până acum nu ai stat degeaba. Eu, unul, în acești 9 ani am făcut destule pentru Bacău, m-am luptat pentru comunitate și am făcut-o din posturile de blogger și activist civic, fără a fi finanțat și fără a ocupa funcții publice.

9. Ce parere aveti despre contracandidatii dvoastra? Ati lucrat cu vreunul din candidati? Merita cineva, dintre actualii candidati, fotoliul de primar?

Scriind de mai bine de 9 ani despre realitățile băcăuane, e imposibil să nu-i cunosc pe contracandidații mei și am să fiu foarte direct în caracterizarea acestora. Mi-am spus la începutul campaniei că voi spune lucrurilor pe nume, treabă pe care o voi face și acum. Dacă primarul suspendat Romeo Stavarache, mai nou independent, e condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție și are interdicție la exercitarea funcției de primar ca urmare a celui de-al doilea dosar DNA în care e acuzat de 5 fapte de luare de mită, Cosmin Necula nu are ce să pună pe masă când vine vorba de lucrurile pe care le-a făcut pentru Bacău în acești 14 ani de funcții publice în care a fost propulsat de nume ca Sechelariu, Iacobov și Hrebenciuc. Cât despre Dragoș Luchian, în opinia mea este doar exponentul unor oameni de afaceri care se află în spatele campaniei sale și nu își dorește cu adevărat victoria, cel puțin asta observ eu în acest moment. Cristinel Manolache dă prea mult în PSD și prea puțin în liberali pentru a nu-l suspecta de blat cu Dragoș Luchian în ideea ca după alegeri să devină viceprimarul candidatului liberal.

Dacă partidelor le ieșea planul malefic de a mă scoate din competiție via Biroul Electoral de Circumscripție Municipală, lucru pe care l-am împedicat în urma apelului pe care l-am câștigat la Tribunalul Bacău, aș fi mers pe mâna anonimului Emil Melinte deoarece ar fi rămas singurul candidat independent din competiție și s-ar fi înscris astfel în ideea principală a candidaturii mele: băcăuanii vor pe altcineva, pe cineva nou!

10. Daca nu veti reusi sa obtineti mandatul de primar sau pe cel de consilier local, care va fi programul dvoastra social-civic in urmatorii ani? Ati fost curtat de vreun partid politic pana acum?

Indiferent de ceea ce se întâmplă pe 5 iunie, îmi voi continua demersurile pentru tinerii băcăuani, voi avea grijă ca Planul de Mobilitate Urbană Durabilă să prindă contur și să fie aplicat prin proiectele concrete de infrastructură pe care le-am promis, voi susține candidatura municipiului Bacău la titlul de Capitală a Tineretului din România pentru că acest „trofeu” ar veni la pachet cu o mulțime de obligații în sarcina autorităților locale pe zona de tineret și, nu în ultimul rând, îmi voi completa studiile în vederea scrierii, managementulului și monitorizării fondurilor europene.

Exclud din start posibilitatea să mă afiliez pe viitor partidelor care activează astăzi pe scena politică. Mi s-au propus fel de fel de lucruri dinspre PSD, ALDE, M10 și PMP înainte de aceste alegeri locale, însă am refuzat pe loc toate poveștile nemuritoare ale celor care n-au făcut mare lucru până acum pentru Bacău.

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *