Search

Razboiul apei continua, cu intensitate, in Bacau

Cele doua avarii petrecute saptamâna trecuta in municipiul Bacau au urmari grele pe plan administrativ si politic. Un veritabil razboi intre administratia locala, intre Compania Regionala de Apa si partidele politice s-a declansat in municipiul de pe Bistrita.

Primarul oraşului Bacău, Cosmin Necula, a cerut public demisia managerului Răzvan Găină şi a preşedintelui Consiliului de Administraţie CRAB, Stănică Lupu pentru „proasta gestionare a activităţii Companiei de apă Bacău şi pentru dezinteresul manifestat faţă de nevoile oraşului”, după cum precizează edilul băcăuan, care îl acuză pe managerul Răzvan Găină „pentru că nu a făcut un demers public pentru realizarea unei rezerve de apă”.
Primarul băcăuan a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă este nevoie de construcţia unui inel de recirculare a apei, inel care a fost proiectat în 2007, şi emis pentru autorizaţie de construcţie în 2012, de către fosta administraţie băcăuană.
Inelul de recirculare a apei este în acest moment gata doar în proporţie de maxim 30% şi el trebuie să asigure conectarea cu cele două staţii de la Gherăieşti şi Mărgineni, staţii închise în acest moment.
Din cele trei segmente al inelui de recirculare a apei, doar segmentul Gherăeşti – Podul Mărgineni este gata în proprţie de 90%, dar şi aici trebuie investite circa 300.000 de lei pentru terminarea lui. Celelalte două segmente, Calea Moldovei – Digul Barnat şi Gherăeşti-Prelungirea Bradului vor aspira cel puţin un milion de euro pentru construcţia lor. Primarul Cosmin necula estimează că în circa 5 luni inelul de recirculare a apei care va conecta cele două staţii poate fi gata – incluzând scoatear la licitaţie şi construcţia propiru-zisă. Sumele vor fi alocate în şedinţa de Consiliu local din 31 august.

Managerul Răzvan Găină „a fugit” în concediu

„Şeful Companiei regionale de Apă a răspuns că analizează cerinţa mea de demisie, însă iniţia a spus nu. Sper să considere această demisie ca una de onoare”, a subliniat primarul Cosmin Necula. Deocamdată, Răzvan Găină – care şi-a dublat salariul în 2015, ca urmare a profitului obtinut de Compania Regionala de Apă (!) – a plecat în concediu şi a lăsat să se înţeleagă că nu va demisiona imediat: „deocamdată sunt în concediu. O să iau o decizie atunci când ma întorc. Voi avea o discuţie cu domnul primar şi o să vedem ce se poate face. Ţin să precizez un lucru: nu ma simt vinovat, am încercat să fac tot posibilul ca băcăuanii să nu sufere din cauza lipsei de apă”. Răzvan Găină nu a dorit să spună câte zile de concediu are. „Am mai multe”, a zis enigmatic şeful CRAB Bacău.
Primarul Cosmin necula este decis să anuleze mandatul Consiliului de administraţie de la regionala de Apă şi să o schimbe cu o comisie din care să facă parte „consilieri locali de toate culorile”. Cei doi reprezentanti ai Primariei Bacău vor fi Sebi calancea şi Ion Popa care vor solicita documentele cu privire la activitatea CRAB Bacău.
Răzvan Găină are contrat în baza Ordonanţei 109 până în 2019. „Dar voi face toate demersurile legale să îşi vadă de drum cât mai repede”, promite primarul băcăuan.

Partidele politice profită electoral de problema apei

Criza apei a declanşat imediat din partea partidelor politice semne de profit electoral în apropierea alegerelor generale. Mai dinamici, organizaţia judeţeană a PMP Bacău, prin noul său şef, deputatul Valerian Vreme, a şi trimis un memoriu la primarul oraşului şi la prefectul judeţului prin care cere primariei „demiterea imediată a lui Răzvan Găină”, iar prefecturii „trimiterea Corpului de Control la CRB Bacău pentru a vedea cum stau lucrurile în fapt, şi nu în declaraţiile pompoase ale celor care conduc campania”.
Mai mult, PMP Bacău doreşte să strângă semnături de la cetăţenii urbei împotriva managerului R. Găină.
Treziţi mai târziu, liberalii au emis, până acum, doar două cumunicate de presă. Unul semnat de liderul organizaţiei municipale, Tudoriţa Lungu, prin care cerea, într-un sec limbaj de lemn „clarificarea lucrurilor pentru binele cetaţenilor”, şi un al doilea, astăzi (n.r. ieri), semnat de deputatul Ionel Palăr, în care înfierează „incompetenţa” primarului Cosmin Necula. Cităm: „Primarul Cosmin Necula este principalul responsabil de gestionarea defectuoasă a crizei apei potabile şi de prelungirea acesteia prin generarea, din neştiinţă sau rea-credinţă, a celei de a doua defecţiuni a sistemului de aducţiune de apă. Necula a făcut presiuni pentru nerespectarea termenelor standard de repornire a sistemului, lăsând astfel băcăuanii fără apă mai multe zile, iar acum are ca principal obiectiv fuga de răspundere”. PNL Bacău îi atrage atenţia edilului că există surse de apă alternative, că “administraţia Necula e vinovată pentru producerea greşelilor tehnice” şi că “drama băcăuanilor a fost exploatată politic de Necula”.
Curios este că liberalii, în argumentaţia lor, citează ziarul “Gândul” din 18 ianuarie 2015 care preciza că “În fapt, Bacăul s-a mai confruntat cu avarii ale sistemului de alimentare cu apă, însă atunci s-a furnizat apă din acumulările făcute în bazine din puţurile subterane de captare de la Mărgineni”. Deşi liberalii au fost în administraţia băcăuană din 2004, mass media ramâne principalul reper.
Râzboiul apei continuă, aşadar, în Bacău, cu multă intensitate , cu multe orgolii şi, mai ales, cu multe interese ascunse.

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *