Search

Din transeele justitiei

Nu este timp în viata asta de stat si nici de facut alte rele. Inarmat cu stiinta juridica si daca lupti contra celor care incalca drepturile altora esti un avocat.

Ce lupte ducem? Iata un exemplu:

Acum mai bine de 2 ani, o profesoara a reclamat un colegiu si inspectoratul judetean ca nu i-au mai atribuit un post, pentru  care a fost admisă initial si pe care ulterior l-au atribuit altui profesor. Povesteste doamna, prin cererea de chemare in judecata, ca nu s-au respectat procedurile privind mobilitatea personalului didactic, sustinand ca postul i se cuvenea intrucat i se repartizase deja. Profesorul-coleg a fost si dansul chemat in proces, dosarul fiind din nou la prima instanta, dupa ce aceasta s-a pronuntat o data prin respingerea actiunii, pe exceptie, pentru nerespectarea procedurii prealabile administrative de contestare. In apel hotararea a fost aceea ca nu mai era cazul sa fie formulata o contestatie administrativa, ambii profesori contestand anterior, doamna punctajul obtinut iar domnul gresita atribuire a postului la prima repartizare, motiv pentru care dosarul a fost intors la tribunal pentru rejudecare pe fondul cauzei.

Intre timp a avut loc si o cercetare penala, pentru ca dna profesoara formulase o plangere si de acest fel. Intrucat sefa inspectoratului judetean de invatamant a ajuns deputat in parlamentul tarii, solutionarea dosarului penal a avut loc de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Din considerentele hotararii acelei instante rezulta ca nici vorba de incalcarea vreunui drept al doamnei profesoare, ca dimpotriva, prima atribuire a postului catre dansa a fost gresita iar, dupa reluarea procedurii, la solicitarea Ministerului Invatamantului, a doua atribuire a postului catre domnul profesor a fost cea legala.

Intr-adevar, contestatia doamnei, care era nemultumita de punctajul obtinut in vederea ocuparii postului, a ajuns la minister, iar din verificarile efectuate acolo rezulta ca desi domnul profesor avea punctajul mai mare totusi postul fusese atribuit dansei. Mentionez ca si domnul profesor vazand ca desi a avut punctajul pentru ocuparea postului totusi acesta i-a fost atribuit doamnei profesoare, a formulat contestatie la inspectorat. In această situatie ministerul a cerut inspectoratului de invatamant judetean sa reia procedura de atribuire a postului. Iar la reluare nu s-a mai putut proceda incorect, postul revenind celui cu punctajul mai mare, adica domnului profesor.

Cel mai important lucru de retinut cu privire la atribuirea initiala a postului este faptul ca aceasta a fost facuta intentionat gresit. Din cele consemnate in hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie dar si din datele care ni s-au relevat in perioada lunga de judecata, de peste 2 ani ( si nu am ajuns la final, nefiind parcursa nici judecata in fond pana azi, 30.10.2018 ), a rezultat ca d-na profesoara a fost ajutata nelegal la prima aplicare a procedurii de ocupare a postului.

Cum s-a inatamplat? Prin coruptie. Dansa este militanta in partidul din care face parte directorul colegiului, ca si sefa de atunci a inspectoratului de invatamant judetean. Acest grup de trei a actionat organizat si a ”convins” si pe alti membri ai consiliului de administratie al colegiului.

Iar daca doamnei profesoare i-a reusit ”aranjamentul” prima data, dupa corectarea erorii nu se mai impaca cu situatia.

Procesul dureaza de atata timp desi aspectele lui sunt clare. Doamna profesoara-membra de partid ”militeaza” inca.

Sa traim cu speranta ca presiunile nu vor ajunge si la judecatori. Totusi trebuie sa fim vigilenti, ca sistemul corupt se intretine si chiar se dezvolta, in noua conjunctura a totalitarismului programat de cei care detin aproape toata puterea in stat.

Avocat Vasile Agapie

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *