Search

Putini judecatori mai sunt preocupati de adevar!

Am ajuns să avem o justiție în care a afla adevărul este totuna cu a nu-l afla. Numai să respectăm o procedură. Procedura este totul. Dacă ești întrucâtva acoperit de aceasta, rezultatul ”cercetării” judecătorești poate fi oricare.

Spuneam într-un material anterior că un fost coleg, judecător, povestise  cum motivase o hotărâre judcătorească dată cu ceva timp mai în urmă ca și cum ar fi admis acțiunea iar când a observat, la finalul motivării, că soluția pe care o pronunțase nu era de admitere ci de respingere, nu a schimbat decât o frază-două de la sfârșitul celor circa 9-10 pagini/file ale argumentației sale.

Atunci am considerat fapta sa tragi-comică. Între timp, am văzut în multe alte cauze, cum judecătorii nu au fost preocupați aproape deloc de fondul dreptului, de adevărul căutat de o parte sau alta din proces.

A trebuit să trag concluzia că justiția din vremea pe care o trăim nu mai este preocupată de adevăr, ca valoare supremă a oricărei cercetări de acest tip, ci doar ca soluțiile să fie întrucâtva procedurale.

Acei magistrați și-au ”simplificat” munca, dând soluțiile cauzelor pe care le-au primit spre examinare cu un efort propriu mic. Față de justițiabili niciun respect. După acești magistrați… potopul! Ne putem întreba, legitim, încotro mergem în atât de importantul domeniu al justiției?

Întrebarea aceasta și-o pun măcar unii – acei care cred că statul de drept poate fi realizat și în practică.

avocat Vasile Agapie

P.S. Situația prezentată nu trebuie considerată în niciun caz ca un sprijin pentru promovarea noului pachet de modificări de legi, propus de ministrul Tudorel Toader, întrucât modificările respective au ca scop albirea cazierelor unor persoane, ceea ce crează mari dubii privind perfecționarea sistemului judiciar românesc.

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *