Search

“Sistemul”, cel de toate zilele

 

Scriu ”sistemul” între ghilimele fiindcă prin acest cuvânt se încearcă botezarea fenomenului cu un nume împrumutat; probabil până când își va găsi un nume propriu.

Dar și până atunci știm cu toții la ce se referă vorbitorul care folosește această denumire: la un conglomerat de instituții și de persoane care ne fac viața foarte grea. Este sistem fiindcă instituțiile sunt de stat iar persoanele sunt, desigur, funcționari ai lui.

”Sistemul” este – cred că nu aveți vreo îndoială – concret și nu abstract. Și dumneavoastră, ca și mine, v-ați lovit de el. Nu o dată am/ați primit rezolvări anapoda la problemele pe care le-am/ați avut, soluții date de instituții ale statului, fie în vremurile astea, fie în cele trecute.

Fiindcă sistemul în discuție nu s-a creat acum, ci are rădăcini istorice în țara noastră. Ceea ce e diferit acum e doar surpriza că s-a adaptat la noile condiții sociale și politice de după 1989.

El ne șochează pe toți cei care ne lovim de el. În mod sigur, pe cei ce știu să-l folosească nu-i șochează, dimpotrivă îi încântă. Am putea folosi multe cuvinte ca să-l caracterizăm, dar efortul nostru ar fi,   poate, puțin convingător.

Am găsit o caracterizare a creatorilor lui făcută de o personalitate. Pornind de la autori la ”operă” vom înțelege și caracterul sistemului. Intelectualul de marcă, fost ministru înainte de căderea României sub comunism, Ioan Hudiță i-a caracterizat pe acești autori ai ”sistemului” ca fiind nici mai mult nici mai puțin decât: ”…mârlani, golani, proști, fără caracter și cu fălcile atârnânde peste gulere”.

Recunoasteți prin această caracterizare pe noii actori ai sistemului și, în mod implicit, sistemul! În ce insituții ale statului sunt de observat astfel de personaje? Le știți și pe acelea, desigur.

Întrebarea necesară: ce-i de făcut pentru ca răul acesta să dispară?

Avocat Vasile Agapie

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *

promovare site
jucarii ieftine
creer site web Paris
web design Abu Dhabi
gene false
creare magazin online
promovare site
creare site web
traduceri autorizate Iasi
creare magazin online
promovare Google Adwords
dezvoltare aplicatii web
promovare site web
Campanii de link building
Promovare Google
creare portal imobiliar
creare portal stiri
miere de albine