Search

Adrian Jicu: „Suntem, din pacate, singura biblioteca judeteana din tara fara spatiu propriu, situatie nefireasca, de neconceput pentru Uniunea Europeana”

Biblioteca Judeteana „C. Sturdza” are, in sfarsit, in Adrian Jicu, un manager care incearca sa revitalizeze institutia – deocamdata, in lipsa bugetului, cu interesante evenimente culturale. 

Talentat critic literar – demn continuator al subtilului Vasile Sporici (Vasile Sorianu) la Revista Ateneu – si profesor cu vocatie la Univ. „V. Alecsandri”, Adrian Jicu are, acum, prilejul sa demonstreze viziunea sa manageriala la o institutie prafuita, orfana, dispretuita de autoritatile locale.

Cu deschiderea sa obisnuita, prof. Adrian Jicu ne-a acordat un interviu generos in care vorbeste, in nuce, despre problemele dar si despre viitorul bibliotecii judetene.

 

Redactor: – Care este starea generala in care ati gasit institutia bibliotecii judetene?
Adrian Jicu: – Aș prefera să nu răspund acestei întrebări întrucât, prea adesea, există la noi obiceiul de a da vina pe „greua moștenire.” Situația Bibliotecii Județene „C. Sturdza” din Bacău este cunoscută (parțial) băcăuanilor și, din păcate, chiar la nivel național. Știam ce mă așteaptă, deci nu mă pot plânge. Important este ca, de acum înainte, cu ajutorul colegilor, să ne facem treaba cât mai bine, în spiritul misiunii asumate de orice bibliotecă publică, și activitatea bibliotecii să revină la o necesară normalitate. Normalitate care, în opinia mea, înseamnă să nu fim un simplu depozit de carte, ci și un spațiu al dialogului. Nu întâmplător, deviza noastră este „Deschidem Biblioteca”, dar pentru aceasta avem nevoie să (re)devenim un partener credibil pentru toți cei interesați de carte, fie că vorbim despre cititori, instituții de cultură sau autorități locale și naționale. E, din acest motiv, obligatoriu să readucem iubitorii de carte și de frumos la bibliotecă, să oferim, cum spune clișeul, servicii de calitate și să ne implicăm activ în viața comunității.

Red.: – Biblioteca reprezinta – in esenta – existenta cartii. Care este viata cartii la biblioteca Judeteana – exista suficient buget pt cumparare de carti, este reinoit fondul de carte – din pacate multa carte la imprumut adulti, cel putin, este veche si, pe alocuri depasita.
A.J.: – Fondurile nu sunt niciodată suficiente, dar principala problemă este gestionarea lor. Așa cum spuneți, achizițiile nu au acoperit întotdeauna toate domeniile de interes, motiv pentru care se impune o reconfigurare a modului cum sunt utilizate fondurile disponibile, pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor utilizatorilor noștri.

Red.: – Considerati ca actualul spatiu al bibliotecii este suficient de adecvat pentru cititori sau fondul de carte? Aveti in vedere un proiect de constructie a unei biblioteci moderne in mun Bacau? Sau are ordonatorul de credite, Consiliul Judetean, in perspectiva, constrctia unei biblioteci?
A.J. : – Așa cum știm cu toții (iar autoritățile locale o recunosc) spațiul în care Biblioteca Județeană „C. Sturdza” Bacău își desfășoară activitatea este impropriu. A avea în vedere e una, a putea e alta. Sigur că îmi doresc să avem un spațiu propriu (suntem, din păcate, singura bibliotecă județeană din țară în această situație nefirească, de neconceput pentru Uniunea Europeană și pentru anul 2017). Proiecte sunt, dar, vorba academicianului Eugen Simion, românii sunt campioni la proiecte și restanțieri la realizări. Eu sunt însă convins că ordonatorul nostru de credite, Consiliul Județean, dar și Primăria Bacău, vor găsi fondurile necesare și soluțiile tehnico-jurdice necesare pentru a reveni la normalitate și din acest punct de vedere. Asta dacă vrem ca din punct de vedere cultural să însemnăm ceva pe harta României. Dacă vrem să ducem mai departe o identitate pe care generații întregi au construit-o acestui spațiu de la care ne revendicăm.

Red.: – Cum a evoluat, in ultimii ani, numarul cititorilor la Biblioteca Judeteana? Cine sunt acesti cititori?

A.J.: – Ca peste tot în țară, descendent. Problema numărului de cititori este, de fapt, o provocare majoră pentru orice bibliotecă, fie ea comunală, municipală sau județeană, într-o lume în care cartea în format tipărit trebuie să facă față concurenței televiziunii și internetului. Cât privește profilul cititorilor, există câteva categorii principale: elevii, studenții, profesorii, cercetătorii, pasionații de carte și pensionarii.

Red.: – Sunteti multumit – chiar daca ati preluat de putin timp conducerea institutiei – de calitatea activitatii bibliotecarilor?

A.J.: – Cât privește calitatea activității bibliotecarilor, ea depinde, în mare măsură, de modul în care calitățile lor sunt puse în valoare de către șefii de birou și de către managerul instituției. Din păcate, la acest capitol lucrurile nu au stat foarte bine în ultimii ani, dar, în cele două luni de când am preluat conducerea bibliotecii, am descoperit oameni de calitate, dedicați, dornici să facă treabă și să se implice. Am convingerea că putem fi o echipă și că putem face, împreună, lucruri frumoase. Nu există om care să nu poată, ci doar oameni care nu vor. Pentru că fiecare dintre noi se pricepe la ceva. Important este ca oamenii să fie motivați și să își găsească locul unde pot ajuta. Colegii au înțeles acest lucru și au început să se miște, implicându-se în ceea ce facem, propunând activități și proiecte, ceea ce îmi dă, recunosc, încredere că putem reuși să ne facem treaba, așa cum așteaptă băcăuanii de la noi.

Red.: – Anul 2017 a debutat, inedit, cu multe evenimente culturale de calitate la Biblioteca Judeteana. Este vorba despre un program cultural aplicat pentru intregul an sau pe intregul dv mandat?

A.J. : – Mă bucur că lucrurile se văd așa din exterior și că activitatea noastră începe să fie apreciată. Semnalele sunt, într-adevăr, pozitive, ceea ce ne motivează, dar ne și obligă. Există, desigur, un program pe care mi l-am asumat și pe care sper să îl pot pune în practică. Nu se pot face însă minuni peste noapte, dar, treptat, putem reuși. Important este că deja oamenii au început să vină către noi, să ne solicite implicarea în diverse parteneriate și proiecte, să organizăm lansări de carte, vernisaje, workshopuri, dezbateri etc. Ținem aproape de școală și de instituțiile de cultură, pentru că numai împreună putem reuși. Pe de altă parte, prezența publicului e stimulatoare și ne dă încredere că suntem, cum se spune, pe drumul cel bun. Nu aș vrea să vorbesc prea mult nici despre asta. Prefer să las faptele să vorbească și să spun doar că îi așteptăm pe toți băcăuanii (și nu doar pe ei) la Biblioteca Județeană „C. Sturdza”.

A consemnat G. Pop

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *