Search

Bugetul Bacaului in 2017: investitii de 12,2 mil. euro, salariile celor din primarie de 10,6 mil.euro!

Nu am o veselie prea mare privind cresterea cheltuielilor pentru salarii. E un impact bugetar pe care il simtim, dar el trebuia totusi facut: salariul unui jurist in Primarie era de 900 de lei, din cauza asta nu dorea nimeni sa se angajeze pe acest post„, a spus primarul Cosmin Necula, la conferinta de presa dedicata proiectului bugetului de venituri si cheltuieli al municipiului Bacau pe anul 2017.

 

Primarul municipiului Bacau a invitat massmedia locala la o conferinta de presa pentru prezentarea proiectului de buget al orasului pentru anul 2017: „Principiul dupa care a fost realizat acest buget este – sa facem ceea ce e de facut„. S-a pus accent pe serviciile publice, ordinea publica si proiectare.

Imediat edilul a afisat si pe pagina sa de Facebook, prioritatile administratiei locale in acest an: rezerva de apa a orasului, spitalul municipal, reabilitarea a 12 strazi, infiintarea de grupe noi pentru crese si gradinite, modernizarea a catorva sali de sport, dispecerat urban, reabilitare Parc Gheraesti etc.

Din proiectul de buget reies doua aspecte:

  1. Bugetul de venituri si cheltuieli este, cel putin, anemic si el face dovada dramatica a scaderi resurselor economice ale municipiului (implicit a resurselor de venituri). Suma de 12,2 milioane de euro – cat reprezinta investitiile pe 2017 –  este, aproximativ, egala cu suma salariilor celor din Primaria Bacau (de 10,6 milioane euro)! Culmea este ca primarul Cosmin Necula se plange de numarul prea mic de salariati din administratia locala!!
  2. Aproape toate prioritatile propuse de conducerea Primariei sunt la stadiul de proiecte (cateva dintre ele doar la stadiul de demarare a lucrarilor, de ex. Rezerva de apa). E deconcertant sa observi ca, de sus pana jos, lista de obiective prioritare cuprinde doar „proiectare”. Cu alte cuvinte, in acest an, nu se va observa nimic vizibil.

Lucru de altfel, recunoscut de edilul sef: Observam o lipsa totala de proiecte pe care sa le punem in practica. Acest an va fi dedicat proiectelor. aceste proiecte trebuie facute, ele nu sunt apanajul dorintei unui politician sau primar. rodul lor se va vedea peste ani de zile„, a spus primarul Cosmin Necula.

In sinteza, proiectul bugetului de venituri si cheltuieli al mun. Bacau pe anul 2017 arata:

  • Venituri proprii – 193.740.000 lei
  • Venituri de la bugetul de stat – 149.544.320 lei
  • Cheltuieli de intretinere si functionare – 74.000.000 lei
  • Datoria publica – 28.624.200 lei (grad de indatorare previzionat pentru anul 2017: 17,7% (anul trecut a fost de 19,5%)
  • Rambursari credite – 23.904.200 lei
  • Corectii proiecte cu finantare europeana, pe bugetul european 2007-2014 – 4.400.4000 lei
  • Uniformizarea salariilor potrivit deciziei CCR si majorarea salariilor in administratia locala cu 20% incepand cu 1 februarie: cheltuieli cu salariile estimate la 47.570.000 lei in anul 2017, fata de 32.940.000 in anul 2016
  • Buget de investitii – 55.000.000 lei

Primarul Cosmin Necula a promis, in scurt timp, o noua organigrama a Primariei Bacau: „Aici, in primarie trebuie mai putina stabarime„, a spus edilul-sef care a subliniat ca multe departamente trebuie comasate.

 

 

La acest proiect se pot depune contestatii in perioada 3 martie – 20 martie 2017, la sediul Primariei Municipiului Bacau, strada Marasesti nr. 6).

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *