Search

Regasirea frumusetii padurii la Buhusi

Condinuand traditia inceputa in anii ` 30 ca in perioada 15 martie -15 aprilie sa se serbeze „ Luna plantarii arborilor”, Directia Silvica Bacau organizeaza plantari de arbori in santierele de impadurire organizate in cadrul ocoalelor silvice 

 

Este ceea ce s-a intamplat, in aceste zile, in orasul Buhusi – un teren pe care se arunca tone de gunoi menajer a fost curatat (in urma cu cateva saptamani) si redat circuitului naturii prin plantare de arbori si arbusti, pe scurt realizarea unei de zone verzi pentru locuitorii din tristul  Buhusi. Este un eveniment care trebuie consemnat pentru ca institutii ale statului si cateva clase de elevii din scolile generale 2 si 5 au reusit sa aduca la viata un teren insalubru cu un aspect mizerabil.

Primaria din Buhusi a amenajat santierul de impadurire si a  evacuat desurile existente, iar Ocolul Silvic Fantanele a ajutat, cu oameni si materiale, plantaea zonei cu mii de puieti de salcam (copacul care fixeaza cel mai bine terenul) si cu alte sute de braduti plantati de copii.

„Se observa in realitatea cotidiana ca desi in orasul Buhusi se realizeaza colectarea centralizata a deseurilor si chiar daca dotarea cu recipiente adecvate pentru toate tipurile de deseuri reciclabile s-a facut de ceva timp, cel mai adesea cetatenii nu respecta inscriptionarile de pe recipiente, colectarea si depozitarea deseurilor realizandu-se cel mai adesea in zone verzi – pasuni, liziere de padure, malurile paraielor. PET-urile, deseurile rezultate din constructii, deseurile vegetate rezultate in urma curatirii copacilor si modul de colectare si depozitare a acestora reprezinta o problema majora in managementul deseurilor. Cresterea semnificativa a deseurilor ca urmare a dezvoltarii orasului, mai ales in ultimii 10 ani, a dus la sporirea alarmanta a numarului de rampi ilegale de gunoi amplasate iresponsabil in natura. Activitatea de fata se vrea un semnal de alarma in privinta responsabilitatii pe care trebuie s-o avem din momentul producerii oricarui tip de deseuri”, ne-a declarat ing. Irina Titianu, un fel de argint viu al Ocolului Silvic Fantanele.

Au participat alaturi de scolarii care compun ONG „Exista o sansa”, zilierii de la Primaria Buhusi (care munceau cu spor dar care, totusi,  se plangeau ca trebuie sa sape gropi pentru plantarile de puieti) si padurarii de la Ocolul Silvic.

Reusita definitiva a plantatiei se va vedea peste trei ani.

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *