Search

Un buget anemic cu doar 12 mil de euro pentru investitii. Deocamdata pe hartie!

Mi-as fi dorit un buget mult mai mare”, a spus primarul Cosmin Necula in prezentarea proiectului de buget pe 2017, in sala de sedinte, plina ochi, de la Centrul de Afaceri si Expozitii

 

Desi cu multi invitati si plasata strategic la ora 15.00 (“Ca sa avem suficient timp de discutii”, dupa a declarat edilul-sef), musafirii au fost lasati sa astepte aprobarea proiectelor de hotarare, dupa ce s a discutat punctul nr. 2 dupa ordinea de zi (si probabil cel mai important proiect de hotarare din anul 2017): “aprobarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli, a programului de investitii pe anul 2017 ale Consiliului Local al mun Bacau si a prognozei pe urmatorii 3 ani”, cum a sunat el oficial.

Cosmin Necula a tinut sa aduca un lung argument pentru votarea Bugetului, avand si o palida erezie la adresa guvernului (sau a PSD): “Exista o echilibristica la nivel national in privinta salariilor”. Primarului Bacaului a insiruit obiectivele principale (construirea rezervei de apa, lucrari finalizate la spitalul municipal, reabilitare si modernizare a 12 strazi aflate in licitatie, plus alte 50 in proiectare, constructia a trei gradinite, reabilitare sali de sport etc). Inainte, insa de acesta lista de obiective prioritare, marea lor majoritate aflate in stare de proiectare, primarul Necula a amintit ca 2016 s a incheiat cu excedent bugetar de 50 de milioane de lei care sunt varsati la “investitii” – din fericire pentru actuala administratie pentru ca investitiile pe anul 2017 sunt de …55 de milioane (Cosmin Necula a explicat in sedinta dar si pe  Facebook ca “excedentul a fost rodul unor economii bugetare facute la sange dupa iunie 2016”).

Discutiile despre buget au oscilat intre cateva propuneri mai interesante,  multe politcianiste, dialoguri ironice cu substrat politic si intepaturile de rigoare. Sedinta au inceput cu o discutie stufoasa (si inutila) despre Gala Invatamantului ( cu Ilie Barzu care a propus sa mai fie adaugate si bursele anuale), a continuat cu dreptul la replica cerut de consilierul PNL, Mircea Fechet (care, printre altele a spus „ca nici anul asta nu se va intampla nimic la Spitalul Municipal„).

Consilierul independent Cristian Ghinghes a adus opt amendamente la proiectul de buget, toate respinse la sugestia lui Cosmin Necula care a ridiculizat propunerile – desi cel putin prima ni s a parut coerenta cu evenimentul “Bacau, capitala tineretului in Romania”.

Cristian Ghinghes a propus suplimentarea bugetului de 2 milioane pentru evenimentul din acest an, cu inca 1,5 milioane, lucru respins de consilierii PSD cu complicitatea celor din opozitie care s au “abtinut”. In schimb Catalin Bogdan Cretu, consilier PNL, a avut doua amendamente, primite cu vizibila incantare de Cosmin Necula: un nou BUZ pentru zona centrala a orasului si un studiu de fezabilitate pentru strada Al. Safran care ar putea sa reprezinte o decongestionare de trafic. Au mai avut propuneri acceptate consilierii PSD, Paraianu, C. Costa, si cons. PNL, Ilie Barzu.

Inevitabil, consilierul Cristian Manolache a venit cu o serie de intrebari despre stadionul municipal, sala polivalenta (numita de Cosmin Necula “groapa polivalenta”), etc.

Un fapt mai interesant de semnalat a fost promisiunea primarului de a veni, in scurt timp, cu o “strategie de dezvoltare a Bacaului care va sta la baza accesarii fondurilor europene”. Suntem curiosi….

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *