Search

Unde suntem azi

Editorial de Dan Tapalaga

Romania se afla in cea mai dificila situatie din ultimii 20 de ani, intr-un moment dramatic din istoria sa recenta, cu perspective tot mai slabe pe termen lung. La numai noua luni dupa castigarea alegerilor de catre coalitia PSD-ALDE, Romania si-a pierdut reputatia de insula de stabilitate intr-o mare de tari aflate in plin “democratic backsliding”. Presa si diplomatii occidentali incep sa ne compare tot mai des cu Polonia si Ungaria, insa ce anume ne-a adus aici? De unde vin amenintarile, ingrijorarile si teama ca insula se scufunda?

 

Starea de neliniste vine din degradarea accelerata a peisajului democratic romanesc. Tot ce s-a intamplat in ultimul an a starnit stupoare in cancelariile europene, in lumea oamenilor de afaceri si a trezit un mic segment din societate din letargie. Romania lui Dragnea arata azi o combinatie stranie dePolonia lui Kaczynski, Ungaria lui Orban si Turcia lui Erdogan. Am luat din toate cate putin, de regula ce era mai rau.

Avem un lider, pe Liviu Dragnea, cu tendinte autoritare, comparabil cu Orban sau Erdogan. Singura diferenta notabila ar fi ca zbirul de la Bucuresti nu exercita nemijlocit puterea, ci o controleaza total prin interpusi, oameni loiali, dar incompetenti. Obsesia controlului este atat de mare incat liderul PSD si-a dat jos propriul guvern in Parlament prin motiune de cenzura si l-a fortat pe ministrul Apararii sa demisioneze, suspectandu-l de complot pentru a-i lua partidul. Oamenii pusi in functii-cheie provin de regula din Teleorman, judetul pe care l-a condus ani de zile cu mana de fier.

La fel cum a procedat Kaczynski in Polonia, Dragnea face totul pentru a punejustitia sub control politic. Pachetul de legi va pleca in curand spre Parlament si vom ajunge repede in situatia Poloniei, amenintata azi cu suspendarea dreptului de vot in Consiliul UE. Dupa cum arata deja lucrurile, sansele ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa fie ridicat in acest an sunt minime. Puterea pare decisa sa-si subordoneze justitia prin trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM in mana ministrului justitiei (politic) si sa elimine presedintele din procesul de numire a procurorilor-sefi. La aceste reasezari de sistem se va adauga slabirea legislatiei penale prin modificarea Codurilor,  sub pretextul punerii in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.

Ne incadram apoi perfect in definitia lui “democratic backsliding” prin inventarea inamicului extern: Soros, bancile, ambasadorii, strainii din multinationale, care comploteaza cu totii impotriva binelui Romaniei. Erdogan se lupta si el cu statul paralel a lui Gulen, cu Merkel, pe care o acuza de nazism, cu americanii, cu tot ce vine din Occident si ii ameninta ordinea desatrap oriental. In numele apararii democratiei, Erdogan a epurat administratia, armata, politia si justitia si a aruncat jurnalisti in inchisoare. Cam pe drumul asta a luat-o si Dragnea, dar mult mai insidios.

A epurat armata, politia si serviciile secrete cumparand cu pensii graseplecarile din sistem, a definit drept stat paralel sistemul de justitie care ii ameninta lui afacerile si libertatea, iar pe ambasadorii ocidentali ii cearta periodic fie acuzandu-i de amestec in treburile interne, fie ca isi promoveaza interesele in detrimentul companiilor romanesti. In fine, de la Orban, a imprumutat lupta cu bancile, cu multinationalele, cu Soros si alte bazaconii anti-europene. Inca n-a importat ideea construirii gardurilor anti-imigranti, dar nu-i tarziu, abia s-a schimbat ruta de migratie prin Marea Neagra.

 

Cititi in continuare pe  www.hotnews.ro

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *