Search

Un dramaturg al culorii la Muzeul de Arta

La Muzeul de Arta din Bacau ne putem delecta – cuvantul nu este intamplator – cu pictura unui mare pictor roman, bucuresteanul Mihai Sarbulescu. Desi pictor consacrat in arta nationala, expozitia de la muzeul bacauan este cea mai mare din cariera lui Mihai Sarbulescu (care a implinit in acest an, 60 de ani).

 

Este meritul lui pictorului Dionis Puscuta, seful de sectie de la Muzeul de Arta, ca a organizat, cu profesionalism, aceasta expozitie de pictura romaneasca: peste 100 de lucrari ale artistului Mihai Sarbulescu sunt panotate in sala de la etajul I, al cladirii muzeului. Vizitatorul are prilejul, rar, sa vada un spectacol de culori in forme si in gradatii felurite  – Sarbulescu are finetea simtirii de a „asculta” Natura si de a i fura ampla gama de culori pe care le aseaza, simplu sau savnat, in compozitii vii, care lasa senzatia de miscare, de fluiditate. Pictorul din Capitala pare sa recompuna materia prin tusele groase, prin culorile in trepte violente, dramatice.

Multe din lucrarile lui Mihai Sarbulescu, „un impatimit de pictura” sunt grupate in cicluri: „al naturii”, al stejarului”, etc. Excesul de culoare l a facut pe Vasile Craita Mandra sa declare la vernisaj ca: pictorul este un mare colorist, discipol a lui Horia Bernea” (aprecieri similare a avut si Cristina Ciobanu care a numit lucrarile lui Sarbulescu „pictura pura”).

Mihai Sarbulescu a intemeiat grupul Prolog împreuna cuPaul Gherasim, Constatin Flondor, Cristian Paraschiv si Horea Pastina.

Am cautat prezentarea si imaginile din expozitie pe  site ul Muzeului de Arta (muzeuldeartabacau.wordpress.com). Din pacate, site ul este cu totul depasit – atat grafic, cat si informational. Se pare ca pentru Mariana Popa, directoarea Complexului Muzeal  „Iulian Antonescu”, imaginea (si prezentarea) institutiei nu au nicio importanta (uitati-va pe site ul Complexului Muzeal  „Iulian Antonescu” si o sa intelegeti.

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *