Search

Un profesor al Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau se afla, de mai mult de 48 de ore, in greva foamei!

Marius Stamate, cadru didactic la Facultatea de Inginerie al universitatii bacauane, a apelat la aceasta forma radicala din cauza climatului “netransparent, clientelar si obedient” instaurat de fostul rector, Valentin Nedeff, care conduce, si acum, institutia de invatamant superior din Bacau cu mana de fier.  Profesorul bacauan lucreaza in universitate din 1991.

 

Profesorului universitar Marius Stamate i s au redus, treptat orele de predare a fizicii la Facultatea de Inginerie, astfel, incat, la inceputul acestui an universitar i se pregateste debarcarea din institutia de invatamant superior . Profesorul bacauan acuza pe fostul rector, Valentin Nedeff (acum presedintele senatului la Univ. “V. Alecsandri”) ca are “o agenda ascunsa, prin care desparte in “buni” si “rai” toate cadrele didactice in functie de servilismul lor. In continuare toate jocurile sunt facute de Valentin Nedeff , actualul rector, Carol Schnakovszky, nefiind decat o marioneta al lui Nedeff. Disciplina “fizica” este marginalizata iar profesorii, de exemplu Gabriel Lazar, nu sunt lasati sa reprezinte unitatea de invatamant bacauana in strainatate”.

Profesorul are o lista de 20 de revendicari, iar la unul din puncte cere “restructurarea departamentelor/facultatilor pe principiul functionarii eficiente si reducerea structurilor artificial create numai pentru a avea functii de conducere”. In acest moment in Universitatea “V. Alecsandri” din Bacau sunt 60 de posturi de conducere la 178 de cadre didactice (desigur cu indemnizatiile financiare de conducere). Marius Stamate cere si demisia liderului de sindicat pe universitate, Ioan Cristea, pentru “nereprezentarea reala a intereselor salariatilor”. In primavara acestui an, Costica Lupu, directorul de pregatire didactica din cadrul Universitatii “Vasile Alecsandri” a fost arestat pentru luare de mita.

Universitatea a raspuns protestului de greva foamei, pe perioada nedeterminata, a profesorului Stamate printr un comunicat, aparut in aceeasi zi cu inceperea actiunii cadrului didactic. La lista celor 20 de revendicari, se raspunde punct cu punct: conducerea institutiei replicand ca “respecta”, “aplica”, “incurajeaza” si”garanteaza”. La sfarsitul comunicatului se arata: “Conducerea Universităţii  împărtăşeşte o parte din nemulţumirile semnalate de dl. profesor în ce priveşte situaţia finanţării învăţământului superior la nivel naţional, la care se adaugă scăderea anuală a numărului de studenţi şi creşterea ratei de abandon, fluctuaţia numărului de studenţi pe domenii de studii, solicitările  nepredictibile ale pieţei forţei de muncă etc.

De asemenea, conducerea Universităţii  îşi exprimă  dezacordul  pentru alegerea acestei forme extreme de protest de către colegul Prof.univ.ing.dr. Marius Stamate şi îl roagă să solicite sprijinul Sindicatului salariaţilor din cadrul Universităţii pentru a-l susţine în demersul domniei sale. Conducerea Universităţii a fost şi rămâne deschisă dialogului”.

Pana in aceasta dupa amiaza, nimeni din cadrul conducerii Univ. “V. Alecsandri” din Bacau nu s-a interesat de starea de sanatate a cadrului didactic protestatar. Marius Stamate – care efectueaza greva foamei la biroul din Universitatea “Vasile Alecsandri”, corpul B, parter sala BP1 – este supravegheat de catre Directia de Sanatate Publica  si Inspectoratul pentru Situatii de Urgente Bacau. Profesorul este decis sa continue greva pana cand „toate revendicarile vor fi analizate si acceptate„.

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *