Search

“Sunt membru in CA la Thermoenergy. Incalzirea centralizata e o solutie pentru viitor”, declara fostul candidat la functia de primar al Bacaului, Emil Melinte

Redactor: –  Dle Emil Melinte, ati reusit sa ajungeti in noua conducere a Thermoenergy Group SA (CET Bacau). Cum ati reusit acest lucru? Ati fost ajutat de catre administratia Necula?

Emil Melinte:  – După alegerile locale din 2016, unde am candidat ca independent la funcția de primar al municipiului Bacău am câștigat mulți prieteni. Pe zona activității civice suntem acum un grup de inițiativă – PRO Bacău. Ne-am propus să ne unim resursele și să ne implicăm activ în viața comunității. Printre altele, având în vedere CV-ul personal care corespunde activității de conducere a Thermoenergy Group SA, am discutat în cadrul grupului și am convenit să particip la concursul de ocupare al postului de director general. Am sunat în luna martie 2017 la serviciul resurse umane al primăriei municipiului Bacău pentru a mă interesa despre procedura de selecție. Am fost informat că urmează licitarea serviciilor de recrutare, firma câștigătoare urmând să se ocupe de această procedură. În luna august 2017 unul din membrii grupului PRO Bacău mi-a spus că se organizează selecția pentru ocuparea funcției de membru CA al Thermoenergy Group SA. Am sunat la Thermoenergy Group SA, și am fost îndrumat către site-ul municipiului Bacău unde am găsit toate datele necesare. PRO Bacău a publicat pe contul de facebook link-ul de pe site-ul municipiului Bacău și a invitat cetățenii interesați să participe la selecție. Personal am invitat cunoștințele și prietenii să verifice cerințele și în cazul în care au posibilitatea să participe. Doresc să erodăm mitul că doar anumite persoane pot ocupa funcții publice și să cultivăm ideea că a decide – nu se poate e calea ușoară în viață (pe care merg poate prea mulți dintre noi).

Mi-am depus dosarul în ultima zi la registratura primăriei Bacău și am fost contactat de către firma de recrutare. După interviul preliminar am fost anunțat de  către recrutor că sunt calificat la faza finală (lista scurtă) și am primit instrucțiunile necesare pentru întocmirea declarației de intenție. Am lucrat 5 zile la această declarație, am depus documentul și firma recrutoare m-a invitat la interviul final. A fost o discuție aplicată pe teme de management, tehnice, specifice activității Thermoenergy Group SA la care am răspuns conform declarației de intenție depuse.

Am aflat că sunt propus pentru funcția de membru în CA de la d-voastră, prin telefon, în data de 26.10.2017. Am verificat informația pe site-ul municipiului și mi-am anunțat prietenii din PRO Bacău  despre reușită.

Pentru că așa am considerat de cuviință, l-am sunat pe domnul de la firma de recrutare cu care am ținut legătura, i-am comunicat rezultatul, m-a felicitat și mi-a urat succes în continuare. Pe tot parcursul procedurii de selecție a membrilor CA Thermoenergy Group SA am comunicat cu membrii PRO Bacău,  care m-au sprijinit, cu care am discutat idei și propuneri pentru declarația de intenție. Pe de altă parte, am urmărit să vedem cât de transparentă este procedura și ne-am propus să luăm atitudine în cazul în care constatăm neconformități. Nu am constatat nereguli, nici eu și nici colegii din PRO Bacău, iar firma de recrutare a lucrat profesional. ,,Administrația Necula” și-a făcut (ca să răspund în tonul întrebării) treaba în această situație, doar atât.

Red.:Ce stiti despre Thermoenergy Group SA, ce proiect aveti, in acest sens, pt locuitorii mun Bacau?

E.M.: – Sunt unul din specialiștii care au lucrat cu entuziasm la punerea în funcțiune a CET Bacău. E bine de știut că după evenimentele din 89 a fost finalizată centrala nucleară de la Cernavodă și apoi grupul nr. 1 al termocentralei băcăuane. Am fost cu toții foarte bucuroși, era o mândrie să fii energetician și se cultiva interesul pentru performanță, realizare profesională. După preluarea CET de către primăria Bacău am continuat activități de inginerie, proiectare, dezvoltare în domeniul energetic, folosind experiența căpătată în activități private.

Am menținut contactul cu foștii colegi de muncă, uneori am fost solicitat pentru lucrări cu caracter tehnic, pe domeniul unde am expertiză.  Printre altele, am proiectat și pus în funcțiune instalația electrică și de automatizare  a pompelor de termoficare ale orașului, utilizând o tehnologie foarte modernă.

În ce privește proiectul meu, doresc să mă implic în atragerea unor investiții și investitori care să aducă instalațiile în funcțiune la nivelul proiectat și să pun în funcțiune altele, necesare pentru eficiența energetică conform standardelor europene. Concret, viziunea mea este de a utiliza resursele oferite de legislație și comunitate așa încât să dezvoltăm sustenabil o economie locală cu specific energetic. Apare posibilitatea de a forma și atrage tineri, viitori energeticieni sau specialiști, antreprenori, într-un business de viitor care permite o largă dezvoltare pe orizontală.

Orice lucru bine făcut aduce beneficii mulți ani după lansare, o întreagă economie locală poate fi antrenată în activități conexe producerii energiei electrice și termice, distribuției ori furnizării ei.

Pentru cei interesați de  detalii, îi invit să citească articolele mele pe tema energiei, declarația de intenție și să se implice activ pentru conturarea și dezvoltarea acestui proiect.

Red.: – Mai este viabil sistemul de incalzire centralizata pentru mediul urban in Romania?

E.M.: – Da. În primul rând, trebuie să conștientizăm că aglomerările urbane au nevoie de un aer curat. Suspensiile fine din atmosferă afectează sănătatea oamenilor și de doar câțiva ani au fost publicate studii pertinente care arată la ce ne expunem. Aerul în orașe face parte dintr-un microsistem, cu toții știm că temperatura e mai mare cu un grad Celsius sau chiar două în urbe decât în afara ei. Priviți zeci de mii de coșuri pe care evacuăm uniform aer cald, de la centralele individuale. Aer care nu poate fi filtrat și nici evacuat corespunzător, care conține microparticule cu efecte pe termen lung asupra mediului și a oamenilor. La fel, cele câteva zeci de mii de țevi de eșapament care se concentrează pe arterele orașului.

Și acum faceți un efort de imaginație: energie verde, regenerabilă, instalații performante în cogenerare, economie sustenabilă dezvoltată pe orizontală, formare de specialiști, cercetare. Mediul în oraș protejat de emisii, autobuze electrice pe traseele principale, încurajarea mersului pe bicicletă, pe jos, mașini ecologice. E un viitor posibil, în care încălzirea centralizată e soluția.

Red.:Faceti parte dintr un organism civic in mun Bacau – ce demersuri ati avut pentru viata municipiului?

E.M.: – Fac parte din PRO Bacău – un grup de inițiativă cetățenească, lansat anul trecut. Am început prin a discuta soluții la provocările momentului. Ne-am implicat activ când a avut loc ultima avarie majoră la instalația de alimentare cu apă potabilă a municipiului. Am analizat situația și am prezentat  CL Bacău abordarea pe care o susținem și recomandăm: înlocuirea tronsonului vechi de țeavă de aducțiune a alimentării principale cu apă potabilă, cu fonduri guvernamentale (considerăm o urgență această lucrare). Aceasta este cauza, noi acolo considerăm că trebuie intervenit. Alimentarea de rezervă este obligatorie, însă în opinia noastră se pretează mai bine realizării pe fonduri europene. Nu avem nici până acum un răspuns de la autorități, ne-am adresat și guvernului și cetățenilor prin inițierea unei campanii de strangere de semnături pentru petiția: ,,Noi vrem apă!”Am oferit consiliere cetățenilor de pe strada Panselelor, care s-au trezit cu un proiect imobiliar nepotrivit, ce afecta iluminatul natural, necesar vieții în apartamentele dumnealor. Aici am avut un răspuns favorabil din partea CL Bacău, care a respins proiectul. Activitatea în CA Thermoenergy Group SA este tot un proiect al inițiativei noastre cetățenești.

Proiectul meu de suflet, cel care mi-a îmbogățit viața este pilotul ,,Educație Adaptată TSA”. În plan sufletesc, acest proiect mi-a oferit resurse pe care nu le bănuiam în campania electorală de anul trecut, atunci când simțeam că nu pot merge înainte mă mobiliza puternic.

După două luni de la alegeri, l-am contactat pe primar și am solicitat o audiență pentru a prezenta proiectul. Am fost foarte bine primit și receptat, lucrurile au demarat, au prins contur, am obținut finanțare de la CL Bacău și astăzi două școli speciale din Bacău au programe de perfecționare profesională pentru cadrele didactice care lucrează cu acești copii minunați, calculatoare noi, softuri educaționale speciale, mobilier adaptat. Am fost primit în Centrul Rezidențial Henri Coandă unde am format o grupă de 6 elevi (doi adulți cu nevoi speciale și patru elevi sub 18 ani) și cu participarea părinților și a personalului DGASPC am testat prin 3 proiecte posibilitățile reale de a dezvolta o economie socială sustenabilă în care să integrăm acești oameni. Am început prin a face mărţişoare din ipsos, apoi materiale didactice pentru şcoala specială Montessori. Prin descompunerea operaţiilor de producţie în elemente simple, implicarea celor cu aptitudini pentru tăiere cu ghilotina, plastifiere, lipire, numărare şi sortare, etc. am reuşit formarea unui climat plăcut de lucru şi primii paşi ai unei activităţi sociale sustenabile.  Spun sustenabilă pentru că materia primă a fost oferită de şcoală, munca a fost a voluntarilor şi a persoanelor cu TSA, elevii din şcoala specială au beneficiat de material didactic de calitate şi gândit adaptat de către profesorii instituţiei de învăţământ. Din experienţa altor ţări o posibilitate fezabilă este ca prestarea de servicii utile comunităţii persoanelor cu dizabilităţi de către persoane cu dizabilităţi în condiţii controlate oferă un motor economic necesar acestora, pe lângă beneficiile de ordin psihosocial. Universitatea băcăuană, unde avem cursuri pentru terapeuţi ocupaţionali şi-a manifestat interesul pentru a colabora pe acest proiect. Sperăm să începem cât mai curând o colaborare.

Ca să înțelegeți mai bine la ce mă refer, vă rog să vă imaginați că mâine sunteți în jungla amazoniană. Puteți supraviețui doar câteva ore, pentru că nu sunteți adaptat mediului. Așa sunt acești copii și adulți, în ,,jungla urbană”. Acum reveniți în Bacău. Totul e bine, puteți alege să  lucrați, să citiți, să vă distrați. Cei cu nevoi special nu au unde să revină. Au nevoie de un mediu adaptat nevoilor lor, ca și noi.

Pentru a ajunge la acest mediu, demarez acum o asociație de profil, al cărui scop principal este să creeze un centru permanent unde să dezvoltăm o economie sustenabilă și posibilitatea unui trai adaptat nevoilor speciale. Cel mai mare dușman este timpul, nu voi putea fi alături de copilul meu autist pe toată durata vieții lui pământene, îmi doresc din tot sufletul să las în urmă o șansă reală lui și celor ca și el.

Detalii cei interesați pot găsi pe grupul de facebook ,,Educație adaptată TSA”.





Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *