Search

Romeo Stavarache, a fost condamnat, astazi, la patru ani de inchisoare. Sentinta este definitiva!

Sentinta definitiva data de Curtea de Apel Targu Mures pentru fostul primar al Bacaului, Romeo Stavarache in procesul de luare de mita – patru ani de inchisoare, interzicerea unor drepturi timp de trei ani si confiscarea sumei de 153.593,5 lei.

Din pedeapsă, fostului primar i se va deduce perioada executată în stare de reținere (o zi), arest preventiv (de la 1 iulie 2014 la 3 septembrie 2014) și arest la domiciliu (de la 4 septembrie 2014 la 3 februarie 2015 și de la 3 martie 2016 la 1 aprilie 2016).

Instanța a decis, totodată, achitarea lui Romeo Stavarache pentru patru infracțiuni de luare de mită care ar fi fost comise în legătură cu doi denunțători și cu omul de afaceri Costel Cășuneanu, inculpat în același dosar.

Omul de afaceri Liviu Goian a fost condamnat pentru comiterea infractiunii de complicitate la luare de mita la trei ani închisoare cu suspendarea conditionată a executarii pedepsei și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor pe o durată de 3 ani.

Acesta a fost achitat pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită, ce ar fi fost comise în legătură cu doi denunțători.

Omul de afaceri Costel Cășuneanu a fost achitat pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, ca de altfel si Constantin Apostol, fost director general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, care a fost achitat de comiterea infractiunii de complicitate la luare de mita (doua fapte).

În cazul omului de afaceri Liviu Vasile Cenușă, instanța a dispus achitarea acestuia de sub acuza comiterii a două infracțiuni de complicitate la luare de mită.

La 25 iulie 2014, Direcția Națională Anticorupție a dispus trimiterea în judecată a primarului din Bacău, Romeo Stavarache, pentru cinci infracțiuni de luare de mită, care ar fi fost comise în perioada 2008-2011, suma totală imputată edilului ridicându-se la peste 2,3 milioane de lei.

În același dosar au fost judecați oamenii de afaceri Costel Cășuneanu, Liviu Goian, Liviu Cenușă, precum și fostul director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arăta că, în perioada 2008-2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul a doi dintre inculpați, ar fi pretins și primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani. Astfel, susțineau procurorii, la începutul anului 2008 ar fi pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

„În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008-octombrie 2011, inculpatul Romeo Stavarache a primit suma totală de 810.670 lei. În luna ianuarie 2009, inculpatul a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive. În luna aprilie 2009, a pretins de la același om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008-septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, suma totală de 1.259.789,03 lei”, susțineau procurorii.

În rechizitoriu se mai arăta că, în luna martie 2010, Stavarache i-ar fi solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate.

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *