Search

Album impecabil la capitolul fotografie

O noua prezentare a pictorilor bacauani intr un album intitulat „Ateliere bacauane – portrete de artisti”, volum coordonat de Emilian Berceanu si Ovidiu Ungureanu

 

Lansat la Muzeul de Arta, albumul are o singura calitate, insa esentiala: fotografia (mai ales) si conceptia grafica sunt fragmente de arta – expresivitate remarcabila, eleganta sobra, dozare echilibrata.  Celor zece artisti prezentati – prin inteligenta profesionala a artistului foto, Ovidiu Ungureanu –  le sunt captate, cu finete, framantarile interioare dar si forta artistica.  Cele mai multe dintre fotografii sunt atat de reusite, incat ai impresia ca multitudinea de culori de pe pensule sau de pe sevalatele artistilor ti se prelinge pe mana si, pentru o secunda, te vezi in atelier, langa pictorul concentrat sa coloreze o idee.

Din pacate nu acelasi lucru se poate spune despre texte – clisee, doar, ceva mai elaborate (unele prezentari au gustul rumegusului, altele (Ilie Boca, Carmen Poenaru) sunt niste pastile stupide. Meritul „textierului” Emilian Berceanu ramane, insa, acela de a initia, cu efort, un proiect care va ramane un reper pentru cei care se hazardeaza in aventuri culturale.

Nu se intelege prea bine – si nu ni s-a explicat la vernisaj – de ce au fost alesi tocmai cei zece artisti (Ilie Boca, Cristina Ciobanu, Vasile si Marius Craita-Mandra, Ovidiu Marciuc, Ion Mihalache, Carmen Poenaru, Stefan Pristavu, Dionis Puscuta, Aurel Stanciu). De ce nu si Mihai Chiuaru, Ioan Burlacu sau Ioan Lazureanu, ca sa dam numai cateva nume de rezonanta. Desi sunt o mana de texte, sunt cateva greseli de editare (Ion Mihalache, de exemplu) strica perfectiunea volumului. Autorii ne promit albume ale graficienilor, sculptorilor.

  

Un decent  laudatio pentru Dionis Puscuta caruia i se datoreaza lansarea albumului – pe langa calitatile artistice recunoscute, pe langa incordarea sa administrativa in a produce evenimente rafinate, iubeste si vrea sa puna in valoare (cu o insistenta rar intalnita) istoria culturala a Bacaului (Eugen Sendrea ar putea fi multumit).

Inutil sa adaugam ca niciun politician sau functionar superior de la Primarie, Consiliul Judetean sau Prefectura nu a fost prezent la acest mic festin artistic ( suprinzator sau nu, si a etalat placerea mondena,  Daniela Ţîţaru (direc gen. la Protectia Copilului). Albumul „Ateliere bacauane – portrete de artisti” a fost daruit, gratis, tuturor celor prezenti.

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *