Search

Parlamentarii PSD au refuzat invitatia la „Agora Tinerilor Bacauani”

La sfarsitul saptamanii, Asociatia Romanian Youth Movement for Democracy si Federatia Tinerilor din Bacau au organizat „Agora Tinerilor Bacauani” primul eveniment pe tema politicilor de tineret de la nivelul judetului Bacau. Au participat si doi deputati, de la PNL si USR, Tudorita Lungu, respectiv Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Invitati la aveniment au fost si deputatii PSD, Theorora Sotcan si Costel Dunava – care nu au dat niciun raspuns.

 

Comunicat de presa:

 

În prima zi a evenimentului, vineri, 16 noiembrie, începând cu ora 17:30, a avut loc deschiderea evenimentului. Marian Dămoc, președintele Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD), a povestit despre ce înseamnă „Agora Tinerilor Băcăuani” și a prezentat o serie de statistici relevante pentru sectorul de tineret:

 • În Regiunea Nord-Est trăiesc cei mai mulți tineri cu vârste între 0-35 de ani din România;
 • Județul Bacău ocupă locul 10 în clasamentul național, cu peste 151 mii de tineri cu vârste între 14-35 de ani;
 • Ne confruntăm însă cu o scădere accentuată a populației tinere la nivel județean, doar în ultimii patru ani peste 11 mii de tineri părăsind județul;
 • Avem modele de bune practici în județ pe care le putem extinde- în domeniul educației, antreprenoriatului, domeniul social;
 • Avem 6 din primele 10 firme din Regiunea Nord-Est, dar ocupăm doar locul 29 din 42 la nivel național ca număr de firme; municipiul Bacău ocupă locul 35 din 40 în topul Forbes al localităților din România recomandate pentru afaceri;

În continuare, cei 4 invitați speakeri, Mara Matei, Marian Pădureț, Crisalinda Irimia și Emilian Mocanu au încântat participanții cu poveștile lor, au făcut recomandări tinerilor și au vorbit despre viziunea lor asupra unui Bacău în 2050. Seara s-a încheiat interactiv printr-o consultare cu tinerii prin intermediul aplicației menti.com unde am aflat informații valoroase cu privire la părerea tinerilor despre Bacău.
“În calitate de coordonator de voluntari, am putut vedea evenimentul la nivel general – cât de implicați au fost participanții, am lucrat pentru a acoperi toate sectoarele de activitate, am asigurat, mai pe scurt, buna desfășurare a evenimentelor. Ca tânăr, am putut aprecia viziunile din diferite perspective a oamenilor cu experiență – speakerii, facilitatorii, organizatorii. După Agora Tinerilor Băcăuani chiar simt că lucrurile se mișcă pentru tinerii din Bacău. Îmi doresc tare mult să iau parte, în continuare, la mișcarea asta (pe care o doresc în mod continuu în județ) de tineret” – Anca Elisa Szilagyi, coordonator de voluntari

Sâmbătă, în cea de-a doua zi de activități, au fost organizate patru mese rotunde pe teme precum nevoile tinerilor dezavantajați (moderată de Mioara Hușanu, Organizația Națională Insula Cercetașilor), rolul și implicarea companiilor private în comunitatea locală (Gabriel Carnariu, președinte Federația Tinerilor din Bacău), antreprenoriat și locurile de muncă (Niki Vrânceanu, Centrul European pentru Strategii Durabile), precum și situația tinerilor din mediul rural (moderată de Paul Katz, președinte Asociația Favor). Ulterior, concluziile discuțiilor de la fiecare masă rotundă au fost prezentate în fața tuturor participanților în cadrul unei ședințe plenare din urma căreia au reieșit 11 nevoi primordiale ale tinerilor, după cum urmează:

 1. Terenuri de sport, săli de sport, grupuri sanitare interioare, în fiecare școală din județul Bacău.
 2. Profesori mai bine pregătiți și existența unui sistem de evaluare a acestora de către elevi.
 3. Programă școlară relevantă nevoilor tinerilor.
 4. Dezvoltarea de activități și programe în sprijinul alegerii unei cariere (programe de practică + consiliere profesională).
 5. Dezvoltarea colaborării între instituții publice, companii, școli/licee/universități și tineri.
 6. Combaterea consumului excesiv de alcool, atât de către tineri, cât și de adulți.
 7. Adaptarea ghidului de aplicare a legii 350 pentru tineret, pentru a avea o linie specială de finanțare pentru tinerii cu dizabilități/dezavantajați.
 8. Creearea de locuri de muncă speciale pentru tinerii cu dizabilități.
 9. Asigurarea accesibilității persoanelor cu dizabilități din instituțiile publice.
 10. Modificarea programului “Cornul și laptele”.
 11. Asigurarea accesului la educație pentru fiecare tânăr (decontarea integrală a transportului sau cazare în cămine).

După amiază, au avut loc ateliere pe teme precum educație sexuala (organizat de Huiban Angelica și Marcelica Chiriac, Asociația Next Move), orientare în carieră (Daniela Anton, Univeristatea Vasile Alecsandri), educație juridică (Costin Busuioc, De-a Dreptul), educație media și trafic de persoane (Marian Pădureț, organizația Valoare Plus), viață sănătoasă (Mara Matei, Next Move, și Lidia Chirilă, psihoterapeut), antreprenor prin fonduri europene (Dorian Iancu, Advice Consulting) și violența în relațiile de cuplu adolescentin (Mihaela Enea, Federația Tinerilor din Bacău).

“Cel mai mult mi-au placut oamenii faini pe care i-am cunoscut: frumoși, inteligenți, implicați, cu diverse ocupații și percepții. M-am bucurat de schimbul de experiență, ideile și stabiliera unor posibile noi prietenii. Eu personal am reușit să evoluez și să descopăr că vreau să fiu alături de oameni ca cei din Agora – Răzvan Bătrînu, tânăr participant.

Deputații băcăuani și-au asumat rezolvarea celor 11 mari provocări ale tinerilor

Ultima activitate a Agorei a fost dezbaterea tinerilor cu parlamentarii aleși în județul Bacău. Au fost invitați reprezentanții partidelor parlamentare, iar cei care au răspuns apelului au fost Tudorița Lungu și Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Alături de aceștia, panelul a fost completat de Marian Dămoc (președinte RYMD, în calitate de modrator) Adrian Bogdan Iordache, reprezentant al mediului privat, Gabriel Ion Carnariu, reprezentant al Federației Tinerilor din Bacău, și Paul Katz, președintele Asociației Favor (Centrul Curcubeu).

“Tinerii au profitat de ocazie pentru a-și expune problemele și ideile, arătând că, în domeniile care îi vizează, precum educația, antreprenoriatul sau problemele sociale, cunosc realitatea chiar mai bine decât reprezentanții din Parlament. Observația nu este o critică a celor din urmă, ci o remarcă care subliniază cât pierdem ca societate din cauza lipsei dialogului dintre cele două părți”, spune Marian Dămoc, președinte RYMD.  „O idee care a continuat să apară în cadrul dezbaterii este invocarea, de către cei prezenți, a lipsei de implicare a cetățenilor pentru rezolvarea problemelor lor. Acest lucru se întâmplă însă în condițiile în care educația este subfinanțată, tinerii sunt slab reprezentați și, de cele mai multe ori, pe ultimul loc la distribuirea bugetelor locale. De aceea, soluția nu este doar să așteptăm implicarea celorlalți, ci și ca cei cu putere de decizie să lucreze mai mult pentru crearea masei critice a tinerilor care își cer drepturile ”, a mai adăugat acesta.

Adrian Iordache a punctat faptul că tinerii trebuie să muncească mai mult și să se lupte pentru a-și îndeplini visurile, iar societatea aflată în permanentă evoluție le cere să fie extrem de bine pregătiți, să dețină așa numitele “soft skills” și să fie capabili să se adapteze situațiilor neprevăzute.

În urma dialogului cu tinerii prezenți, deputații și-au asumat faptul că vor duce în Parlament cele 11 solicitări și vor depune mai multe eforturi pentru creșterea calității vieții lor. În plus, participanții au fost invitați de cei doi deputați să viziteze Parlamentul României, excursia urmând să aibă loc în viitorul apropiat.

Una dintre concluziile evenimentului a fost aceea că nu putem fugi de tristul adevăr că, în anumite privințe, suntem încă pe prima treaptă a piramidei lui Maslow: mulți copii din mediul rural nu primesc măcar o masă caldă pe zi, inclusiv programul “Cornul și laptele” nu funcționează, multe școli din județ nu au grupuri sanitare igienice sau sălile în care tinerii învață nu sunt, de multe ori, încălzite. În acest sens, tinerii au făcut apel atât la deputații prezenți, cât și la ceilalți reprezentanți din Parlamentul României, Consiliul Județean Bacău și din primăriile locale, să prioritizeze nevoile tinerilor și să investească în educația și dezvoltarea lor sănătoasă.

 

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de JDB.RO (Jurnalul De Bacau).

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- JDB.RO nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Posteaza un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata* Campuri obligatorii marcate cu *